De olieprijs is de afgelopen 2 maanden met bijna 40% gestegen, onder meer door de euforische reactie op het positieve vaccinnieuws. De belangrijkste benchmarks noteerden hierdoor op hun hoogste punt sinds 9 maanden. Deze rally lijkt nu echter een adempauze te nemen.
De oliemarkt kwam op maandag weer met haar beide voeten op de grond terecht, door een sell-off die gedreven werd door een nieuwe variant van het Covid-19 virus in het Verenigd Koninkrijk.
Hiernaast rapporteren verschillende landen het hoogste aantal besmettingen sinds de start van de pandemie. Ook lijkt de distributie van vaccins reeds vertraging op te lopen.
Deze ontwikkelingen betekenen dat de cycli van lockdowns en reisbeperkingen langer zouden kunnen aanhouden. Hierdoor zou de vraag naar olie ook in de komende maanden laag kunnen blijven.
De olieprijzen hebben een forse rally achter de rug, na haar dieptepunt van in het voorjaar. De combinatie van een prijzenoorlog tussen Rusland en Saudi-Arabië en de crash in de vraag naar olie door de Covid-19 pandemie zorgde ervoor dat de olieprijzen in vrije val gingen.
De rally versnelde in de laatste 2 maanden van dit jaar nadat verschillende pharmabedrijven beter dan verwachte resultaten aankondigden over hun kandidaat-vaccins. De hoop op een terugkeer naar een normaal leven werd hierdoor gewekt.
Onzekerheid
Analisten benadrukken dat de toekomst voor de oliemarkt nog steeds onzeker is. De OPEC en het Internationaal Energie Agentschap hebben beiden hun schattingen voor de vraag naar olie in 2021 naar beneden bijgesteld.
Het kan zelfs zijn dat de absolute hoogdagen van olie achter ons liggen.
Verschillende oliebedrijven als Shell en BP hebben reeds werknemers moeten ontslaan of miljarden moeten afschrijven. Hiernaast verwachten zij ook dat de vraag naar olie laag zal blijven. BP heeft in haar meest optimistische prognoses aangekondigd dat de productie van olieraffinaderijen voor zeker enkele jaren niet meer op het niveau van voor de Covid-19 pandemie zal komen.
Bron: Reuters
Foto: iStock