(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een licht lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het rood. Op dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 1,3 procent hoger op 617,50 punten.

De Europese beurzen staan woensdag een lagere opening te wachten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump forse kritiek uitte op het nieuwe steunpakket van 900 miljard dollar dat recent werd goedgekeurd door het Congress. De steunmaatregelen hebben volgens Trump “bijna niets te maken met Covid”. Trump zette dan ook geen handtekening onder het nieuwe steunpakket.

Hij noemde het voorstel zelfs een “schande” in een toespraak die hij zelf op Twitter plaatste. Daarin wees hij op onderdelen van het steunpakket die voorzien in betalingen aan bijvoorbeeld andere landen, en waar de VS volgens hem niet van zullen profiteren.

Trump adviseerde beleidsmakers om te kiezen de directe betalingen aan Amerikaanse burgers te verhogen van 600 dollar naar 2.000 dollar.

In een reactie op Twitter zei Democraat Nancy Pelosi dat Trump steeds weigerde een bedrag te noemen die Amerikanen zouden moeten krijgen. “Uiteindelijk is de president akkoord gegaan met 2.000 dollar. De Democraten zijn klaar om dit in stemming te brengen met unanieme steun”, merkte zij op.

“De hoop op een kerstrally vervliegt”, aldus analisten van Mizuho Bank in reactie op de afwijzing van Trump.

De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag al onder druk, nu het aantal coronabesmettingen blijft stijgen en er bovendien een mutatie van het virus de ronde doet in Europa.

Veel beurzen verloren deze week momentum, nu steeds meer landen stappen nemen om een verdere verspreiding van het gemuteerde coronavirus te voorkomen vanuit het Verenigd Koninkrijk door reisrestricties in te voeren. Het Verenigd Koninkrijk voerde zelf ook verregaand maatregelen in, waardoor wordt gevreesd dat ook andere landen binnenkort ook dergelijke maatregelen moeten nemen. Dit zou het economisch herstel enorm vertragen.

Strateeg Derek Halpenny van de Europese divisie van MUFG Bank verwacht niet dat het gemuteerde virus enkel in het Verenigd Koninkrijk zal blijven. Halpenny vraagt zich af of hierdoor opnieuw een nieuwe fase van lockdown-maatregelen komt in Europa.

Beleggers vragen zich ook af of de huidige vaccins wel werken tegen de nieuwe variant van het coronavirus. Topman Ugur Sahin van BioNTech zei dat het vaccin dat werd ontwikkeld met Pfizer, “waarschijnlijk” werkt tegen de mutatie. Dit wordt momenteel uitgebreid getest. Mocht het vaccin niet werken op de mutatie van het virus, dan kan BioNTech naar eigen zeggen binnen zes weken een effectief vaccin maken.  

“Onduidelijk is in welke mate de huidige vaccins al dan niet werken tegen de gemuteerde variant van het virus”, aldus strateeg Peter Garnry van Saxo Bank. “Als de mutatie geen effect heeft op de werking van vaccins, dan zullen de zorgen in de markt afnemen.”

De Aziatische beurzen noteerden woensdag over de brede linie hoger.

De olieprijs is dinsdag stevig gedaald, na de nieuwe reisbeperkingen in Europa die zorgen baarden over de vraag naar energie. Een februari-future voor een vat West Texas Intermediate sloot 2 procent lager op 47,02 dollar op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen 1,3 procent lager.

De euro/dollar noteerde op 1,2185. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2164.

Bedrijfsnieuws

SBM Offshore heeft een aanvullend vijfjarig contract getekend met Shell voor de FPSO Espirito Santo in Brazilië. Tegelijk meldde SBM Offshore ook in gesprek te zijn met ExxonMobil over een mogelijke verlenging voor de FPSO’s in Guyana.

ArcelorMittal heeft de conversiedatum van 1 miljard dollar aan onderhands geplaatste converteerbare obligaties opgeschoven naar 31 januari 2024.

Acomo heeft toestemming gekregen van zijn aandeelhouders voor de overname van Tradin Organic van SunOpta.

Pharming Group heeft een notering aan Nasdaq. Dit maakte het Nederlandse biotechbedrijf vannacht bekend, nadat de Amerikaanse beurswaakhond SEC de registratieverklaring als ‘effectief’ vaststelde.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot dinsdag 0,2 procent lager op 3.687,26 punten, de Dow Jones index daalde 0,7 procent tot 30.015,51 en technologiebeurs Nasdaq eindigde 0,5  procent hoger op 12.807,92 punten.   

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.