(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen noteerden woensdag pakweg anderhalf uur voor de slotbel hoger.

De toonaangevende S&P 500 index steeg 0,5 procent tot 3.706,08 punten, de Dow Jones index won 0,8 procent op 30.250,86 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent hoger op 12.825,58 punten.

Na drie opeenvolgende dagen van verliezen, vanwege de bezorgdheid over het toenemend aantal coronavirusgevallen en een nieuwe variant van het virus, zetten de Amerikaanse aandelenmarkten woensdag de weg naar herstel in, waarbij beleggers ervan uitgaan dat vaccins het wereldwijde economische herstel volgend jaar zal helpen stimuleren.

“Het wordt een moeilijke start van het jaar”, zei markteconoom Jonas Goltermann van Capital Economics. “Op korte termijn zal er wat meer pijn zijn, maar in de tweede helft van het jaar zouden we een volledig herstel moeten kunnen hebben en we zouden een vrij sterke groei moeten kunnen zien”, voegde hij toe.

Investeerders haalden hun schouders op over het verzoek van de Amerikaanse president Donald Trump aan wetgevers om de overeenkomst voor coronasteun van circa 900 miljard dollar, die maandag werd aangenomen, te wijzigen om de rechtstreekse betaling aan Amerikaanse gezinnen te verhogen. 

Het basisscenario is nog steeds dat de deal wordt gesloten”, zei econoom Samy Chaar van Lombard Odier. “Of je krijgt deze wet, of je krijgt een grotere”, zei Odier. In het uiterste geval kan het Congres uiteindelijk over het veto van Trump heenstappen

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten in de week eindigend op 19 december flink is gedaald. Het aantal nieuwe aanvragen daalde van 892.000 naar 803.000.

Het inkomen en de bestedingen van de gemiddelde Amerikaan zijn in november op maandbasis met respectievelijk 1,1 procent en 0,4 procent gedaald.

De nieuwe orders voor duurzame goederen in de VS zijn in november op maandbasis gestegen met 0,9 procent.

Het aantal hypotheekaanvragen in de Verenigde Staten is vorige week gestegen met 0,8 procent. De marktindex steeg van 857,3 naar 863,9.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in december gestegen, maar minder hard dan bij een eerdere raming werd gemeld. De index steeg van 76,9 eind november naar 80,7 deze maand. Bij een tussentijdse raming werd nog uitgegaan van een stijging naar 81,4

Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen is in november in de Verenigde Staten gedaald  met 11,0 procent tot 841.000 stuks.

De euro/dollar noteerde op 1,2176. Bij aanvang van de handelsdag in New York bewoog het muntpaar nog op 1,2218 en rond het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2161 op de borden.     

Olie noteerde woensdag tot 2,5 procent hoger, nadat uit de meest recente data van het Amerikaans energieagentschap EIA bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS in de week eindigend op 18 december zijn gedaald met 0,6 miljoen vaten tot 499,5 miljoen vaten.

Op macro-economisch vlak staan donderdag in de Verenigde Staten geen publicaties geagendeerd. Wall Street is donderdag vanwege de viering van Kerstavond slechts een halve dag geopend. De beurs sluit om 19.00 uur.

Bedrijfsnieuws

Tesla ging in 2018 bijna ten onder aan de stress om zijn Model 3 op de markt te brengen. Topman Elon Musk heeft nu onthuld dat hij in die periode Apple-topman Tim Cook benaderde om de autofabrikant te redden. Cook zou niet met Musk hebben willen praten. Tesla steeg 0,6 procent.

Nikola en Republic Services stoppen met de ontwikkeling van een elektrische vuilniswagen. De ontwikkeling bleek duurder dan eerder gedacht. Het aandeel van de autofabrikant daalde 9,9 procent.

Apple gooit opnieuw duizenden apps voor computerspelletjes van zijn platform in China, waar de overheid strenger wordt op de inhoud van zulke spelletjes. Het aandeel Apple verloor 0,1 procent.

Aandelen van internetplatforms voor kleine bedrijven hebben het dit jaar goed gedaan, in tegenstelling tot veel kleine bedrijven zelf. Etsy werd dit jaar vier keer zo veel waard, en Shopify drie keer.

Pfizer en BioNTech leveren nog eens 100 miljoen doses van hun coronavaccin aan de Amerikaanse regering voor eind juli 2021. Er waren al 100 miljoen prikken besteld. Volgens bronnen betaalt de overheid 2 miljard dollar voor de aanvullende bestelling.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.