Na maanden onderhandelen is het eindelijk zover. De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben dan toch een handelsovereenkomst kunnen sluiten voor de deadline van 31 december. Hierdoor is het rampzalige no-deal scenario ternauwernood vermeden.

De Britse premier Boris Johnson kondigde de deal aan op Twitter. Terwijl Ursula von der Leyen de deal prees op een persconferentie. Volgens de voorzitter van de Europese Unie is de deal goed gebalanceerd en fair voor alle partijen.

Von der Leyen beschreef het Verenigd Koninkrijk ook als een betrouwbare handelspartner.

Het Verenigd Koninkrijk is in januari niet langer volwaardig lid van de Europese Unie. Het stemde ermee in om de Europese regels te blijven volgen tot eind 2020, zodat het kon onderhandelen over gunstige handelsvoorwaarden met de 27 andere landen.

De partijen voerden sinds maart intensieve onderhandelingen om te bepalen hoe de handel vanaf januari zou verlopen. Er waren conflicten over de visserij, concurrentieregels en het beheer van de nieuwe relatie.

Chaos vermeden

De handelsovereenkomst moet de komende dagen door de parlementen van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie worden geratificeerd. De overeenkomst is echter een grote opluchting voor het bedrijfsleven aan beide kanten van het kanaal.

De deal betekent dat er exporteurs kunnen genieten van lagere tarieven en kosten dan wanneer het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zonder overeenkomst zou hebben verlaten.

Door de deal komt er een einde aan de meer dan 4 jaar economische onzekerheid. Het was namelijk de eerste keer dat een lid van de EU zich terugtrok uit het blok. De handelsregels zijn nu vastgesteld waardoor chaos op het nippertje vermeden is.

Bron: CNBC

Foto: iStock