Voor China is de strijd tegen het monopolistisch gedrag van grote bedrijven in het land menens. Na het uitstel van de IPO van Ant Group eist het land nu dat het bedrijf grote delen van zijn activiteiten reorganiseert.

Op zaterdag vond er een vergadering plaats tussen leidinggevenden van Ant Group en vertegenwoordigers van de centrale bank van China en andere toezichthouders. Tijdens deze vergadering kreeg de directie van Ant Group een waslijst aan verwachtingen en beschuldgingen te horen.

Volgens de toezichthouders nam het bedrijf het niet al te nauw met de regels. Ant Group wordt onder andere beschuldigd van het schenden van de rechten van de consument, concurrentiebeperkend gedrag en het zoeken van achterpoortjes in de huidige regelgeving voor eigen gewin.

Ant Group zou hierdoor zijn activiteiten moeten herzien. Regelgevers willen dat het bedrijf zich opnieuw gaat concentreren op zijn oorspronkelijke betaaldiensten. De autoriteiten hebben nog niet expliciet gevraagd om de opsplitsing van Ant Group maar dit behoort wel tot de mogelijkheden.

Pan Gongsheng van de People’s Bank of China stelt:

Ant Group moet zich bewust zijn van de ernst van de situatie. De voorgestelde veranderingen moeten zo snel mogelijk uitgevoerd worden.

Vizier gericht op grote bedrijven

Het is niet enkel Ant Group dat in China onder de loep genomen wordt. President Xi Jinping heeft op een economische conferentie onlangs duidelijk gemaakt dat het bestrijden van monopolies van grote bedrijven één van de belangrijkste doelen van volgend jaar wordt.

Vorige week kondigde de belangrijkste Chinese marktregulator nog aan dat het land het monopolistische gedrag van Alibaba zou onderzoeken. Het stuurde ook een waarschuwing uit naar andere grote internetbedrijven tegen het creëren van monopolies en het misbruiken van gegevens van de consument voor hun eigen gewin.

De technologiesector in het land is geschokt door de verscherpte controle. Op maandag daalde het aandeel van Alibaba in Hong Kong met nog eens 8%, nadat het donderdag reeds met meer dan 13% daalde.

Bron: CNN

Foto: iStock