De Chinese economie is één van de weinige economieën die dit jaar zal groeien. Volgens een onderzoek van China Beige Book, een onafhankelijk onderzoeksbureau, verklaren bedrijfsleiders echter dat de Chinese economie nog lang niet volledige hersteld is.

Na ongeveer een jaar na de uitbraak van het Covid-19 virus in de Chinese stad Wuhan, zei twee derde van de bedrijfsleiders dat het nog zeker 3 maanden zal duren voordat de verkoop, rentabiliteit en personeelsaanwervingen op het niveau van 2019 zullen staan.

De lauwe vooruitzichten van het onderzoek staan in sterk contrast met de over het algemeen optimistische voorspellingen voor China.

De overheid heeft in de afgelopen weken ook haar bezorgdheid geuit over de algemene economische groei. Economen voorspellen dat het bruto binnenlands product van China dit jaar met 2% zal groeien. Consumenten, die een groot deel van het BBP uitmaken, hebben tot nu toe echter minder uitgegeven dan vorig jaar.

Lichtpunt

Het onderzoeksbureau wees ook op het feit dat de invoer van China is stilgevallen, in vergelijking met een stijging van de export, sinds het eerste herstel van de economische schok in begin dit jaar.

Nieuwe besmettingen in bijvoorbeeld de hoofdstad Peking en het stijgend aantal besmettingen in andere landen betekenen dat de pandemie een grote zorg blijft voor de Chinese economie en bedrijven, omdat zij ook afhangen van de overzeese markt.

De Chinese markt blijft echter wel een lichtpunt voor bedrijven wereldwijd. Het land heeft de uitbraak van het Covid-19 virus relatief snel onder controle gekregen. In het tweede kwartaal was er weer een algehele groei van de economie.

Bron: CNBC

Foto: iStock