(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag op de laatste dag van 2020 naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 0,4 procent. 

Woensdag daalde de AEX al 0,2 procent tot 628,06 punten. De index zette dinsdag nog een jaarrecord neer. 

Gedurende de laatste volledige handelsdag van dit jaar kabbelden de Europese beurzen woensdag rustig richting het jaareinde. De handelsvolumes zijn in de dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw doorgaans dun en de nieuwsstroom is opgedroogd.

Ook Wall Street kende woensdagavond een rustig handelsverloop. Hoofdgraadmeter S&P 500 index sloot de handelsdag wel af met een winst van 0,1 procent. 

De grote Amerikaanse indices liggen op koers om het jaar af te sluiten met forse winsten, hoewel de coronaviruspandemie de Amerikaanse economie nog onder druk houdt. De S&P 500 staat op een winst van 16 procent voor het jaar. Technologiebeurs Nasdaq steeg dit jaar al 44 procent.

Veel beleggers geloven dat de rally zal aanhouden in het nieuwe jaar. “De fundamentele rugwind die de markt naar records heeft opgestuwd zal er volgende week en gedurende 2021 nog steeds zijn”, stelde analist Hank Smit van Haverford Trust in een vooruitblik. “Uitzonderlijk ruim monetair beleid, uitzonderlijk sterke overheidsstimulering en een economie die op het punt staat sterk te herstellen.”  

In Azië sloten de beurzen in Sydney, Singapore en Hongkong vandaag eerder in verband met de viering van Oud en Nieuw. Tokio en Seoel bleven zelfs gesloten in verband met een feestdag.

Ondanks de korte handelsdag kreeg de beurs in Sydney toch nog een tikje te verwerken met een verlies van 1,5 procent, vooral door het koersverloop van financiële waarden. De aanhoudende kracht van de Australische dollar ten opzichte van de euro en vooral de Amerikaanse dollar woog daarnaast op het sentiment. 

Begin dit jaar noteerde de ‘aussiedollar’ op een koers van 0,70 ten opzichte van de Amerikaanse dollar, om vervolgens door de paniek rond Covid-19 in maart af te zakken naar een niveau van bijna 0,55. Vanochtend stond er echter weer een stand van 0,7705 op de borden, een niveau dat voor het laatst begin 2018 werd gezien.

De Shanghai Composite won vanochtend juist 1,5 procent, ondanks cijfers waaruit naar voren kwam dat de Chinese industrie en dienstensector in december minder hard zijn gegroeid dan november. 

Een februarifuture voor een vat West Texas Intermediate olie sloot daarnaast woensdagavond 0,8 procent hoger op 48,40 dollar op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend noteert de Amerikaanse olie-future nipt lager. Op jaarbasis noteert het zwarte goud door de impact van Covid-19 op onder meer de mobiliteit ongeveer 20 procent lager. 

De reguliere handel op Euronext wordt vandaag om 14:00 uur stopgezet, waarna om ongeveer 14:05 via de slotveiling de eindstanden voor 2020 bekend zullen zijn. Op Nieuwjaarsdag zijn de beurzen gesloten.

Wall Street kent vandaag wel een reguliere handelsdag. Beleggers hebben vandaag nog oog voor de vrijgave van de wekelijkse Amerikaanse steunaanvragen.

Bedrijfsnieuws

Acomo rondde de overname van Tradin af. De overname zou aanzienlijk moeten bijdragen aan de inkomsten en winstgevendheid, herhaalde Acomo. Het handelshuis in specerijen, noten en zaden gaf nieuwe aandelen uit ter waarde van 96 miljoen euro om de overnamesom van 330 miljoen euro te financieren.

RoodMicrotec heeft van enkele langetermijnaandeelhouders een lening gekregen ter waarde van 2,6 miljoen euro. Dat is ter herfinanciering van een lening die eind maart 2021 afloopt. 

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot woensdag 0,13 procent hoger op 3.732,04 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent tot een nieuw record van 30.409,56 punten en technologiebeurs Nasdaq dikte ook aan met 0,2 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.