De Amerikaanse overheid heeft het afgelopen jaar enorme hoeveelheden dollars in de economie gepompt om deze te helpen herstellen van de Covid-19 pandemie. Analisten van Bank of America waarschuwen echter dat dit beleid een zeepbel op de aandelenmarkten aan het creëren is.

De strategen van de bank voorspellen een forse correctie op de aandelenmarkten in het eerste kwartaal van dit jaar. De Bull & Bear Indicator van Bank of America komt steeds dichterbij een duidelijk verkoopsignaal.

De stijgende beurskoersen doen het risico op een “taper tantrum” steeds toenemen. Een “taper tantrum” verwijst naar de collectieve reactionaire paniek van 2013 die een piek in de rente op de Amerikaanse staatsobligaties veroorzaakte.

De strategen stellen:

Het beleid van Washington voedt de activazeepbel op Wall Street.

Oplopende schulden

Risicodragende activa blijven stijgen door de vooruitzichten op de wereldwijde beschikbaarheid van Covid-19 vaccins. Hiernaast wordt de hoop op een nieuw stimuleringspakket aangewakkerd doordat de Democraten ook de controle over de Senaat hebben verworven.

Vervolgens heeft de Federal Reserve reeds verschillende malen aangekondigd dat zijn hun soepele monetaire beleid in de komende jaren zullen handhaven.

De balansen van centrale banken zijn in 2020 fors opgelopen. Deze van de Europese Centrale Bank en de Federal Reserve noteren zelfs op recordhoogtes.

BofA verwacht dat de balans van de Fed dit jaar 42% van het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten zal bereiken. Hiernaast zal het begrotingstekort van het land naar verwachting 33% van het bbp bedragen.

Bron: Bloomberg

Foto: iStock