SPAC’s werden in 2020 enorm populair bij beleggers. Volgens Renaissance Capital zijn in 2020 ongeveer 200 SPAC’s naar de beurs getrokken, waarbij in totaal zo’n $64 miljard aan financiering is opgehaald. Het is dus niet te ontkennen dat SPAC’s steeds populairder worden, maar wat is nu precies een SPAC?
Een SPAC, special purpose acquisition company, is een beursgenoteerde onderneming zonder economische activiteiten. Het enige doel van dit bedrijf is via een beursgang geld op te halen om uiteindelijk een ander (niet-beursgenoteerd) bedrijf over te nemen.
Gewoonlijk wordt een SPAC opgericht en gesponsord door een team institutionele beleggers, Wall Street professionals of CEO’s. Dat komt omdat wanneer een SPAC geld ophaalt, de beleggers die in de IPO investeren niet weten wat het uiteindelijke overnamedoelbedrijf zal zijn. Institutionele beleggers met een goede track record kunnen beleggers makkelijker overtuigen om in het onbekende te investeren.
Zodra er geld is opgehaald met de IPO, komt dit geld terecht op een trustrekening totdat de oprichters een particulier bedrijf vinden dat via een overname naar de beurs wil gaan. Zodra een overname is afgerond, kunnen de SPAC-investeerders hun aandelen inruilen voor aandelen van de gefuseerde onderneming.
Er is wel een termijn van meestal 2 jaar, waarbinnen er een geschikte deal moet gevonden worden. Als er geen deal wordt gevonden, wordt de SPAC geliquideerd en krijgen de beleggers hun geld terug met rente.
Waarom zijn SPAC’s zo populair?
SPAC’s bestaan al tientallen jaren en waren vaak het laatste redmiddel voor kleine bedrijven die moeilijk een beursnotering konden krijgen. De laatste tijd duiken er echter steeds meer op als gevolg van de grote volatiliteit, die gedeeltelijk veroorzaakt werd door de pandemie.
Veel bedrijven kozen ervoor hun beursgang uit te stellen, uit angst dat de verhoogde volatiliteit de IPO van hun aandelen negatief zou beïnvloeden. Anderen kozen dan weer een alternatieve route door te fuseren met een SPAC.
Een SPAC-fusie stelt een bedrijf in staat om sneller naar de beurs te gaan dan het geval zou zijn bij een conventionele beursgang. Een SPAC-fusie kan binnen enkele maanden worden afgerond terwijl het registreren van een beursgang bij de SEC tot 6 maanden in beslag kan nemen.
Bron: CNBC
Foto: iStock