(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag hoger gesloten, net als een dag eerder. Bij een slot van 652,87 punten steeg de AEX 0,9 procent.

Volgens technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets is de Amsterdamse hoofdindex bezig om terug te keren naar het niveau van 667 punten.

“Het bullish patroon is nog altijd van kracht”, zei Van den Akker tegen ABM Financial News.

Na de recente pogingen tot een shortsqueeze van GameStop lijkt de hype rond dat aandeel nu voorbij. GameStop verloor maandag zo’n 30 procent en noteerde dinsdag 56 procent in de min.

Ook de zilverprijs, die dit weekend nog werd gehypet door particuliere beleggers onder de hashtag ‘silversqueeze’, noteerde dinsdag lager, nadat het edelmetaal maandag nog rond het hoogste niveau in acht jaar handelde. De zilverfuture daalde dinsdag bijna 9 procent tot net onder de 27,00 dollar.

“Beleggers nemen winsten na de enorme zilverrally van de afgelopen dagen”, concludeerde marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. Hij wees ook op een verklaring van de Commodity Futures Trading Commission in de VS, die zei de ontwikkelingen rond de zilverprijs in de gaten te houden.

“Dit stelt beleggers gerust dat er minder kans is dat de boel ontspoort zoals bij GameStop”, aldus Aslam, die er verder op wees dat beleggers zich dinsdag weer bezighouden met waar het echt om draait: de economie en bedrijfscijfers. Vanavond openen Amazon en Alphabet de boeken.

Ook niet onbelangrijk voor beleggers zijn de ontwikkelingen rond een nieuw stimuleringspakket tegen de coronacrisis in de VS. President Joe Biden had maandag een ontmoeting met een aantal Republikeinen in de hoop tot een deal te komen waar alle partijen achter staan. Lukt dat niet, dan hopen de Democraten via een parlementaire procedure de goedkeuring van bepaalde begrotingswetgeving in de Senaat te versnellen, waaronder bijvoorbeeld een coronasteunpakket.

Op macro-economisch vlak was er dinsdag aandacht voor bbp-cijfers uit de eurozone. Die toonden in het vierde kwartaal een krimp. De economie van de muntunie kromp met 0,7 procent op kwartaalbasis en met 5,1 procent op jaarbasis. Gemeten over heel 2020 kromp de economie van de eurozone met 6,8 procent.

De euro/dollar noteerde rond het Amsterdamse slot op 1,2025. Olie werd 2,4 procent duurder.
 
Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging ING aan kop met een winst van 3,6 procent en steeg Heineken bijna 3 procent. JPMorgan verlaagde het koersdoel van Heineken dinsdag bij een ongewijzigd Neutraal advies. In Zuid-Afrika werden echter de regels omtrent alcoholverkoop versoepeld bij een dalend aantal coronabesmettingen. Dat is gunstig voor de brouwer, die Zuid-Afrika als groeimarkt ziet.

Just Eat Takeaway belandde juist onderaan met een verlies van meer dan 3 procent. De maaltijdbezorger haalde 1,1 miljard euro op met de uitgifte van converteerbare obligaties en voorziet een groeiversnelling in het lopende jaar. Analisten van Morgan Stanley spraken van positief nieuws. Tegelijk met de uitgifte meldde de maaltijdbezorger ook dat de ordergroei in het eerste kwartaal doorzet. En dat is volgens Degroof Petercam een geruststellende boodschap.

In de AMX won Arcadis meer dan 4 procent en gingen SBM Offshore en Basic-Fit ruim 3 procent hoger. Sigfiny leverde juist dik 2 procent in en bij een gebrek aan marktvolatiliteit daalde het aandeel Flow Traders bijna een procent.

In de AScX stegen Lucas Bols en Sligro ruim 5 procent. Alfen meldde dat het Centrica Business Solutions voor een periode van drie jaar gaat voorzien van toepassingen voor de opslag van energie. Het aandeel steeg ruim 4 procent en maakte daarmee de top drie compleet.

B&S Group leverde 2,0 procent en was daarmee de grootste daler bij de Smallcap-fondsen. Verder bleven de verliezen zeer bescheiden.

Lokaal steeg Oranjewoud ruim 11 procent nadat maandagavond bekend werd dat oprichter Gerard Sanderink het bedrijf van de Amsterdamse beurs wil halen. Sanderink heeft momenteel 99,09 procent van de aandelen Oranjewoud in bezit en wil de overige 574.724 aandelen, die momenteel in bezit zijn van minderheidsaandeelhouders, in handen krijgen. De uitkoopprijs moet nog worden vastgesteld door rechters van de Ondernemingskamer.

Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden dinsdag rond het slot in Amsterdam tot 2 procent hoger

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.