(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden krap een uur voor de openingsgong tot 0,5 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,1 procent hoger op 657,07 punten.

De Europese beurzen wachten een hogere opening, waarbij de verwachtingen voor een steunpakket in de Verenigde Staten ter waarde van bijna 2 biljoen dollar hoog blijven.

“Het is zeer waarschijnlijk dat de aandelenmarkten, na de recente sterke sessies, op korte termijn aan momentum verliezen, vanwege een gebrek aan nieuwe aanjagers gerelateerd aan de vooruitgang die president Joe Biden boekt met zijn steunpakket”, aldus marktanalist Jeffrey Halley van OANDA. “Beleggers lijken een afwachtende houding aan te nemen”, aldus de analist, wijzend op het weinig inspirerende slot op Wall Street dinsdagavond. De Amerikaanse beurzen sloten dicht bij huis.

De stap terug dinsdag was volgens vermogensbeheerder Trevor Greetham van Royal London Asset management niet zo bijzonder. “Dit is een symptoom van een lage volatiliteit. Er zijn van die rustige dagen in een bull markt.”

Gezien het sterke ‘risk-on’ gedrag van beleggers, maar ook van bedrijven als Tesla dat voor 1,5 miljard dollar aan bitcoins inslaat, vraagt analist Kelvin Wong van CMC Markets zich af of de piek in het optimisme in de markt nu geweest is of de beurzen verder zullen stijgen op basis van de gedachte dat er geen alternatieven zijn.

Wong ziet evenwel twee factoren die het risk-on sentiment ondersteunen. “Hoewel de Amerikaanse tienjaarrentes sinds december 2020 stegen, blijft de mondiale liquiditeit hoog”, aldus Wong. Bovendien kan een verdere verzwakking van de Amerikaanse dollar de toon blijven zetten op de mondiale aandelenmarkten.

“Een piek in het optimisme is wellicht nog niet geweest, maar beleggers zouden zich wel moeten klaar maken als het moment zich aandient”, aldus Wong.  

De Aziatische beurzen noteerden woensdag overwegend in het groen, met een winst van 1,2 procent voor de Shanghai Composite en een winst van 1,7 procent voor de Hang Seng.

Een maart-future voor een vat ruwe olie sloot dinsdag 0,7 procent hoger op 58,36 dollar op de New York Mercantile Exchange in aanloop naar de wekelijkse cijfers voor de Amerikaanse olievoorraden later vandaag. Analisten voorzien gemiddeld een daling van de voorraad ruwe olie met 2,7 miljoen vaten in de afgelopen week. De EIA verhoogde dinsdag in een maandelijks rapport zijn verwachting voor de olieprijzen in de VS en wereldwijd voor dit jaar en volgend jaar. In de Aziatische handel daalden de olieprijzen met 0,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,2126. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2117 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,2095 op de borden.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers inzicht in onder meer de wekelijkse hypotheekaanvragen, cijfers over de Amerikaanse inflatie en de wekelijkse olievoorraden. Verder verwerken beleggers resultaten van onder meer Heineken, ABN AMRO en Adyen.

Bedrijfsnieuws

Heineken heeft in 2020 minder bier weten te verkopen dan vooraf werd voorzien. De geconsolideerde biervolumes daalden afgelopen jaar van 241,4 miljoen naar 221,6 miljoen hectoliter. Analisten hadden verwacht dat de biervolumes op jaarbasis terugliepen naar 223,9 miljoen hectoliter. Heineken schat in dat de pandemie in de eerste helft van dit jaar nog zijn effect op de operaties van de onderneming heeft en dan vooral in Europa. In de tweede helft van het jaar wordt een geleidelijk herstel verwacht. De brouwer verwacht dat het reorganisatieplan tot gevolg heeft dat circa 8.000 banen verdwijnen.

ABN AMRO heeft in het vierde kwartaal van 2020, conform verwachting, een fors lagere winst geboekt. De nettowinst daalde op jaarbasis van 316 miljoen naar 54 miljoen euro. Analisten die bijdroegen aan de consensus mikten op een winst van 35 miljoen euro. De voorzieningen voor oninbare leningen daalden op jaarbasis van 314 miljoen naar 220 miljoen euro. Hier was gerekend op 375 miljoen euro.

Adyen heeft in 2020, zoals voorzien, de omzetgroei zien teruglopen, maar werd positiever over de winstgevendheid op de lange termijn. Adyen mikt op een omzetgroei van 25 tot 35 procent op de middellange termijn, waarbij de EBITDA-marge stijgt naar uiteindelijk 65 procent. Bij de vorige kwartaalupdate ging de betaalspecialist nog uit van 55 procent.

Aperam heeft in het vierde kwartaal, maar ook in heel 2020, veel beter dan verwacht gepresteerd. De fabrikant van roestvrij staal verwacht dat de aangepaste EBITDA verder zal stijgen, in vergelijking met het vierde kwartaal 2020. Aperam stelde een stabiel dividend van 1,75 euro per aandeel voor.

Slotstanden Wall Street

De S&P500-index sloot dinsdag 0,1 procent lager op 3.911,23 punten, terwijl de Dow Jones-index een pas op de plaats maakte op 31.375,83 punten. Techbeurs Nasdaq schreef 0,1 procent bij op 14.007,70 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.