Charlie Munger, voorzitter van Berkshire Hathaway en sinds jaar en dag zakenpartner van Warren Buffet, waarschuwt voor de huidige situatie waarin de aandelenmarkt zich bevindt. Volgens Munger wordt de handel gedreven door particuliere beleggers en zijn commissievrije handelsapps als Robinhood deels verantwoordelijk voor de zeepbel.

De 97-jaar oude belegger verklaart dat particuliere beleggers verleid worden om te beleggen door apps die het gratis handelen in aandelen aanprijzen. Apps als Robinhood worden door critici beschuldigd voor het “gamificeren” van beleggen.

Munger stelt:

Het is naïef om te geloven dat Robinhood echt gratis is. If you’re not paying for the product, you are the product.

Gevaarlijke situatie

De GameStop-manie werd het boegbeeld van de speculatieve zeepbel die bij Munger een alarm deed afgaan. Een golf van particuliere beleggers moedigde elkaar aan op Reddit-chatrooms om massaal GameStop aan te kopen. Hierdoor ontstond een enorme shortsqueeze die het aandeel in een week tijd met meer dan 400% deed stijgen.

Munger vergelijkt de huidige situatie op de aandelenmarkt zelfs met de historische South Sea Bubble of 1720. Toen de zeepbel uiteindelijk uiteenspatte veroorzaakte deze zo’n ravage dat Engeland decennia lang de openbare handel in effecten verbood.

Munger besluit:

De menselijke hebzucht creëert zulke zeepbellen van tijd tot tijd. Verstandige mensen houden zich dan gewoon afzijdig.

Bron: CNBC

Foto: iStock