(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting lager van start. Futures op de AEX index wezen ongeveer een uur voor de beursgong op een verlies van 1,2 procent.

Woensdag maakte de AEX nog een pas op de plaats met een slotstand op 663,35 punten.

Op individueel aandelen niveau was er woensdag evenwel sprake van een flinke rotatie en veel beweging, ingegeven door oplopende rentes in vooral Amerika. Met name banken en verzekeraars kregen daardoor de wind in de zeilen, terwijl technologie juist zwaar onder druk kwam te staan. 

Technologie-ondernemingen behoren tot de sterkste groeiers op de beurs, maar hun waardering wordt vooral bepaald door toekomstige winsten die nu verdisconteerd moeten worden tegen een hogere rente. Op Wall Street kwam techbeurs Nasdaq woensdagavond steeds meer onder druk te staan en de index gaf uiteindelijk 2,7 procent prijs. De meer traditioneel samengestelde Dow Jones index daalde slechts 0,4 procent. 

Aanvankelijk leken de Amerikaanse aandelenmarkten woensdag juist hoger te openen vanwege de veelbelovende uitrol van coronavaccins en de vooruitgang richting een nieuwe fiscale stimuleringswet ter ondersteuning van het Amerikaans economisch herstel.

Een tegenvallend ADP-banenrapport gooide echter roet in het eten. Uit de cijfers bleek dat het aantal banen in de private sector in de Verenigde Staten in februari met 117.000 veel minder hard is gestegen dan verwacht. De markt rekende vooraf op een toename met 225.000 banen. 

Een stijging van het rendement op tienjarige Amerikaanse staatsobligaties van 1,413 procent naar 1,482 procent zette het sentiment vervolgens verder onder druk.

Ook in Azië wegen tech-aandelen vanochtend op de hoofdindices. De Nikkei index in Tokio, de Shanghai Composite en de Hang Seng index in Hongkong verliezen allemaal iets meer dan 2 procent. 

In Australië noteerde het rendement op tienjarige staatsleningen vanochtend op 1,78 procent. Rond de jaarwisseling bedroeg het rendement nog minder dan 1 procent. 

Olie ontspringt vanochtend de dans en de Amerikaanse olie-future stijgt met meer dan een half procent. Een april-future voor een vat ruwe olie sloot woensdag al 2,6 procent hoger op 61,28 dollar op de New York Mercantile Exchange, na berichten dat de OPEC en zijn bondgenoten overwegen de productieverlagingen te verlengen naar april in plaats van ze te versoepelen.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,2058. 

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag vooral naar Amerika. Voorbeurs verschijnen de wekelijkse steunaanvragen en arbeidskosten in het vierde kwartaal, gevolgd door de fabrieksorders in januari.

Bedrijfsnieuws

Het operationeel resultaat (EBITDA) van Boskalis over 2020 kwam uit op 404 miljoen euro tegen 376 miljoen euro in 2019 en een verwachte 381,1 miljoen door analisten. De omzet daalde van 2.645 miljoen naar 2.525 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op 2.568 miljoen euro. Boskalis keert een dividend uit van 0,50 euro per aandeel. Er werd door de baggeraar geen concrete outlook afgegeven.

Galapagos heeft het primaire eindpunt aangekondigd van de lopende MANTA en MANTA-RAy veiligheidsstudies met filgotinib.

De jaaromzet van Pharming bedroeg in 2020 185,7 miljoen euro, wat 9,9 procent meer was dan in 2019. De omzetgroei werd aangejaagd door Ruconest in de Verenigde Staten. De nettowinst bedroeg 32,7 miljoen euro, maar werd sterk gedrukt door de daling van de dollar. In 2019 werd nog een winst geboekt van 36,2 miljoen euro. Pharming verwacht voor de rest van 2021 een aanhoudende groei van de inkomsten uit de verkoop van Ruconest, vooral in de VS en de uitbreidende EU-activiteiten. 

Euronext kocht het resterende belang van 40 procent in iBabs, een bedrijf dat digitaal vergaderen mogelijk maakt, voor 53,2 miljoen euro. 

CTP is van plan een beursnotering in Amsterdam te verkrijgen. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 1,3 procent tot 3.819,78 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 31.271,54 punten en de Nasdaq sloot 2,7 procent lager op 12.997,75 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.