De beperkende maatregelen van de overheid zijn er op gericht om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Het gevolg is wel dat een groot deel van de economie op slot zit. En dat terwijl de standen op de spaarrekeningen van de consumenten op een historisch hoog niveau liggen. Dat geld kan straks naar de economie stromen.
In de meeste landen gelden er nog steeds strenge coronamaatregelen. Toch lijkt het einde in zicht te zijn nu er steeds meer mensen tegen het virus worden gevaccineerd. Israël is daar een goed voorbeeld van. De meeste beperkende maatregelen zijn daar opgeheven en derhalve is het ‘normale leven’ teruggekeerd.
Economische groei kan een tijdelijke impuls krijgen door de inhaalvraag
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg Economics, is te zien dat de economie kan profiteren van het opheffen van de coronamaatregelen. De consumenten staan immers aan de zijlijn te popelen om hun spaargeld te besteden. Zo is op de grafiek duidelijk te zien dat de spaarniveaus tijdens de lockdown exponentieel in waarde zijn gestegen. Dat is ook niet verwonderlijk, want het is op dit moment lastig om veel geld uit te geven. Daarnaast heeft de overheid door middel van haar steunpakketten de spaarrekeningen nog verder gespekt.
Als de coronamaatregelen later dit jaar worden opgeheven kan er sprake zijn van een tijdelijke grote inhaalvraag afkomstig van de consumenten. Dit kan leiden tot een forse economische impuls. Al is het natuurlijk wel de vraag of die tijdelijke impuls ook daarna weet stand te houden.
Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar
Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.
GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar