Het afgelopen jaar is de Amerikaanse dollar flink verzwakt ten opzichte van andere belangrijke munten zoals de euro. Analisten op Wall Street waren ervan overtuigd dat de dollar nog een geruime tijd onder druk zou staan. De afgelopen weken is de dollar echter aan een opmars bezig.
De onrust op de obligatiemarkten van afgelopen week heeft ook haar effect gehad op de valutamarkt. De Amerikaanse dollar is dit jaar met 2,4% gestegen ten opzichte van een mandje van andere belangrijke valuta.
Een belangrijke reden hiervoor is het feit dat beleggers zeer veel vertrouwen hebben in het economische herstel van de economie van de Verenigde Staten. Beleggers zijn ervan overtuigd dat de Amerikaanse economie beter zal presteren dan andere belangrijke economieën.
Deze divergentie is een gunstige zaak voor de dollar. Tijdens periodes van een soepel monetair beleid en de verwachting van een gesynchroniseerde groei, heeft de dollar te neiging om te verzwakken. Wanneer de Amerikaanse economie er echter beter voorstaat dan haar belangrijkste tegenhangers, zal de munt hier goed op reageren.
Europa
Van Europa kan echter niet hetzelfde gezegd worden. De uitrol van Covid-19 vaccins verloopt enorm traag wanneer je deze vergelijkt met landen als het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De regio heeft het ene geschil na het andere met de producenten van vaccins.
Sinds Duitsland – de grootste economie van de Europa – de eerste injectie toediende, heeft minder dan 7% van de bevolking een eerste dosis gekregen. In Verenigde Staten bedraagt dit percentage meer dan 18%, wat meer dan het dubbele is.
Analisten denken wel dat de dollar op middellange termijn zwakker zal blijven, omdat de Federal Reserve dovish zal blijven. Dit betekent dat zij geld zal blijven bijdrukken om de aankoop van activa te financieren, waardoor de dollar onder druk zal staan.
Hiernaast kan Europa ook een inhaalbeweging maken in de uitrol van vaccines. Hierdoor zouden de relatieve prestaties van euro kunnen verbeteren.
Mark Haefele, CIO bij UBS Global Wealth, stelt:
Wanneer het Europese vaccinatieprogramma aan kracht wint, zal de waardestijging van de euro meer uitgesproken worden.
Bron: CNN
Foto: iStock