Ondanks de moeilijke strijd tegen de coronapandemie, zal de Europese economie sterk gaan herstellen in de tweede jaarhelft. Dat is de visie van de voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde. Hoewel veel Europese landen opnieuw worden geteisterd door een hoog aantal besmettingen, is ze toch optimistisch over het herstel in de periode juli – december.

Voorzitter van de Europese Centrale Bank Christine Lagarde ziet dat de Europese economie het nog altijd moeilijk heeft met COVID-19. Vooral gezien grote economieën, zoals Duitsland en Frankrijk, opnieuw hun coronamaatregelen hebben verscherpt. Maar Lagarde is optimistisch over de tweede jaarhelft en verwacht dat de Europese economie sterk gaat herstellen.

Light is at the end of the tunnel. We can see it. It’s not yet within touching distance. We still have a few innings to go.

Volgens het Internationale Monetaire Fonds gaat de Europese economie dit jaar groeien met 4,4 procent. Dat ligt in de lijn der verwachtingen echter flink onder de groeiprognose van 6,4 procent voor de Amerikaanse economie. Het jaar 2020 was dan ook bijzonder zwaar voor Europa met een krimp van maar liefst 6,6 procent.

ECB

Lagarde beweert ook dat de situatie met de Verenigde Staten onvergelijkbaar is gezien de Amerikanen vrij snel het inflatiedoel zullen bereiken. Daarenboven wordt er in de Verenigde Staten veel harder gestimuleerd dan in Europa. Lagarde benadrukte dat de Europese Centrale Bank het nodige doet om de economie te ondersteunen en dat ze heel flexibel zijn.

If it is necessary to do it again, we will do it again. If it is necessary to spend more than what has been identified, we will do so. If we can spend less because the situation improves fast, we will do so as well. So we will use the flexibility in all respects.

Ondanks dat er strubbelingen zijn inzake de vaccinatiecampagnes in Europa, blijft Lagarde positief. Ze is hoopvol dat het vaccineren vlotter zal verlopen en dat de Europese economie kan openen vanaf juli. Momenteel is 14 procent in Europa gevaccineerd, ze is ervan overtuigd dat dit cijfer naar 70 procent zal stijgen tegen de zomer.

Bronnen: CNBC

Foto: moritz320 – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>