Experts bij Goldman Sachs hebben hun voorspellingen over het verwachte herstel in de eurozone uiteengezet. De bank verwacht onder andere een veel lagere inflatie in Europa dan in de Verenigde Staten.
Beleggers in Europa zijn gefixeerd op wat de Europese Centrale Bank zal doen op het gebied van stimuleringsmaatregelen. Vooral nadat de Federal Reserve in de Verenigde Staten vorige week zijn inflatieverwachtingen heeft verhoogd en nieuwe renteverhogingen in 2023 heeft voorspeld.
Volgens Sven Jari Stehn, hoofdeconoom bij Goldman Sachs, geeft het laatste standpunt van de Federal Reserve de ECB meer vertrouwen om later dit jaar te beginnen met het afbouwen van haar enorme programma voor de aankoop van obligaties.
Er bestaat echter nog steeds bezorgdheid dat de inflatie niet zal stijgen tot het voor de ECB gewenste niveau, ondanks de massale heropening van de economieën. Daarom is het mogelijk dat de centrale bank steun zal moeten blijven verlenen.
Goldman Sachs verwacht slechts een tijdelijke stijging van de inflatie tot 1,5% in het vierde kwartaal van dit jaar. Het doel van de ECB is te zorgen voor prijsstabiliteit met een inflatie van dichtbij maar onder de 2%.
Begrotingsbeleid
Door de Covid-19 pandemie hebben regeringen ook hun fiscale steun opgevoerd en hun begrotingsbeleid versoepeld. Deze aanpak staat in schril contract met de bezuinigingsmaatregelen die de eurozone in de nasleep van de wereldwijde financiële crisis van 2008 had genomen.
Deze aanpak was mogelijk omdat alle 19 eurolanden besloten de begrotingsregels van de Europese Unie tijdelijk op te heffen, zodat er ruimte was om meer uit te geven en de economische schok te beperken. De groep zal echter besprekingen moeten voeren over een herziening van de begrotingsregels, die door sommigen als restrictief en verouderd worden beschouwd.
Er wordt verwacht dat de onderhandelingen over de toekomstige begrotingsregels niet zonder slag of stoot zullen verlopen. Landen als Oostenrijk, Ierland en Nederland zullen immers pleiten voor een terugkeer naar een conservatief begrotingspad zodra de gevolgen van de pandemie achter de rug zijn.
Bron: CNBC
Foto: iStock