Al dagenlang is er in China sprake van een extreem pessimistische stemming rondom techaandelen. Beleggers maken zich namelijk grote zorgen over de strengere aanpak van de sector door de Chinese toezichthouders. Toonaangevende namen als Tencent, Baidu en Alibaba werden geconfronteerd met ongekende verliezen. Kan dit pessimisme overwaaien naar de VS?

De Chinese toezichthouders zijn er in geslaagd om de Chinese techbeurs officieel in een Bear Market te dompelen. Daar is immers sprake van indien een index met minstens 20% in waarde weet te dalen. Sinds februari staan de meeste Chinese aandelen al onder druk, maar deze neerwaartse druk wist tijdens de afgelopen dagen sterk op te lopen als gevolg van een strengere aanpak. Met name de Chinese techaandelen zitten op dit moment in de hoek waar de klappen vallen.

Chinese techaandelen staan zwaar onder druk

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Alastair Williamson, is te zien dat de Hang Seng Tech Index in februari dit jaar een stevige top wist te bereiken. Sinds dat moment heeft de Chinese techindex tientallen procenten aan waarde moeten inleveren. Inmiddels is de koersschade zelfs opgelopen tot meer dan 35%.

Op de grafiek is ook te zien dat er tijdens de afgelopen jaren altijd sprake is geweest van een sterke correlatie tussen de Nasdaq 100 index en de Hang Seng Tech index. Wat dat betreft kan het Chinese techpessimisme dus ook een risico zijn voor de Amerikaanse techaandelen. Het verleden leert ons in ieder geval dat een ‘zwarte zwaan’ vaak ook elders in de wereld tot problemen kan leiden.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar