De afgelopen tijd zijn beleggers geconfronteerd met diverse tegenvallende macrocijfers. Met name vanuit de groeimarkten vielen de groeicijfers tegen. Ook bij de G10-landen werd er veelal niet voldaan aan de verwachtingen van economen. En daardoor is er nu voor het eerst sinds het jaar 2018 sprake van een negatieve notering. Mogelijk kan deze negatieve notering zelfs onheil voor de aandelenmarkten betekenen.

Een index om de economische situatie mee te meten is bijvoorbeeld de ‘Citi Economic Surprise Index’. Een notering boven de 0-lijn impliceert dat de macrocijfers beter zijn dan verwacht. Op het moment dat deze economische index echter onder de 0-lijn duikt, betekent dit dat de macrocijfers behoorlijk teleurstellend zijn geweest. En sinds deze week beweegt de G10 Citi Economic Surprise Index in negatief terrein.

Verslechterende economische omstandigheden kunnen onheil voor de beurzen betekenen

De analisten van Nautilus Investment Research hebben onderzocht in hoeverre een negatieve stand bij de G10 Citi Economic Surprise Index slecht nieuws voor de beurzen kan betekenen. Op de bovenstaande illustratie zijn hun onderzoeksresultaten in beeld gebracht. Gemiddeld genomen beweegt de MSCI World Index 6 maanden later lager indien er voor het eerst in minstens 6 maanden tijd sprake is van een negatieve notering bij de G10 Citi Economic Surprise Index. De gemiddelde koersdaling tijdens die periode bedraagt 3,76%.

Ook de S&P 500 index heeft het vaak lastig op het moment dat de economische omstandigheden verslechteren. Toch bedraagt de gemiddelde koersdaling tijdens een periode van 6 maanden op Wall Street slechts -0,21%.

Voor beleggers is het te hopen dat de geschiedenis zich niet gaat herhalen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)