De markten, zowel in Europa als in de Verenigde Staten, staan onder druk en dat toont zich door een donkerrode beursdag. De reden voor het bedrukte sentiment komt vanuit de Verenigde Staten van Amerika. Woensdag kwam de Federal Reserve bij elkaar voor een stand van zaken en er was sprake om het soepele monetaire beleid eind dit jaar al terug te schroeven.

De Europese aandelenmarkten beleven een zware donderdag. De koerstabellen kleuren donkerrood omdat beleggers en investeerders de opmerkingen van de Federal Reserve van woensdag hebben verteerd. De Amerikaanse centrale bank sprak tijdens hun bijeenkomst namelijk over het normaliseren van hun soepel monetair beleid, oftewel het terugschroeven van enkele stimuleringsmaatregelen tegen het einde van dit jaar.

Volgens het vergaderverslag zouden de meeste Fed-officials voorstander zijn om terug te keren naar een normaal monetair beleid gezien de economische situatie in de Verenigde Staten sterk aan het herstellen is van de coronapandemie. Sommige officials geven toch de voorkeur om de situatie af te wachten en terug te keren naar een normaal beleid begin 2022.

Looking ahead, most participants noted that, provided that the economy were to evolve broadly as they anticipated, they judged that it could be appropriate to start reducing the pace of asset purchases this year.

Rate hikes?

Maar de werkgelegenheidscijfers zijn volgens de bestuursleden nog niet gunstig genoeg om bv. de rentes dit jaar al te verhogen. Ze zeiden dat renteverhogingen er pas in een later stadium zullen komen, de eerste zet zal vermoedelijk het afbouwen van het opkoopprogramma zijn.

Hoewel de markten een ’tapering’ op korte termijn verwachten, lijkt het ze toch van slag te brengen. Voornamelijk de verwachting dat de rentes eerder verhoogd zullen worden dan gepland, doet de markten een beetje huiveren. Bestuursleden die zich zorgen maken over de stijgende inflatie, zijn eerder geneigd om de ’tapering’ veel eerder dan gepland te starten.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: Eugene ZemlyanskiyFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>