De Indiase centrale bank heeft gezegd dat ze niet van plan zijn om overhaast de rentes te verhogen ondanks de zorgen omtrent de inflatie. Ze houden de situatie nauwgezet in de gaten, echter vinden ze niet dat de tijd rijp is om nu al de rentes te verhogen. De Indiase centrale bank hanteert een eerder voorzichtige aanpak van de situatie en willen de markten niet ‘schokken’.

Overal ter wereld lijkt de inflatie te stijgen, echter is niet iedere centrale bank geneigd hier snel op te reageren door bijvoorbeeld de rentes te verhogen. In tegenstelling tot Zuid-Korea, waar men de rente onlangs heeft verhoogd, en de Verenigde Staten, waar men de rente zou willen verhogen, is de centrale bank in India zeer geduldig als het gaat over renteverhogingen.

We are constantly monitoring the situation and we will act at the appropriate time. At the current juncture, we feel that appropriate time has not come.

Gouverneur van Bank of India Shaktikanta Das zei tegen CNBC dat ze de situatie van dichtbij opvolgen en dat ze gepast zullen reageren indien nodig. Echter is hij van mening dat de tijd zeker nog niet rijp is om de rentes te gaan verhogen. Das zei dat ze niet voorbarig willen handelen en effectief wachten op positieve signalen van verbetering en duurzaam herstel.

Once the revival of economic activity shows signs of durability, signs of sustainability, I think that should be an appropriate time for the Reserve Bank, or for the monetary policy, to think of, or perhaps consider a change in course.

Economie

Vorig jaar heeft de Indiase economie maandenlang platgelegen tijdens de eerste coronagolf. De economie kromp met 7,3 procent als gevolg van deze lockdown. Een verwoestende tweede golf tussen eind maart en begin mei had ervoor gezorgd dat de Reserve Bank of India zijn groeiprognose moest bijstellen van 9,5 procent naar 1 procent.

Hoewel het inflatiedoel van de RBI 4 procent is, tolereren ze dat de inflatie fluctueert tussen de 2 en 6 procent. De reden waarom ze niet ‘panikeren’ of overhaast spreken over het verhogen van de rentes, is omdat ze RBI verwacht dat de stijgende inflatie slechts van tijdelijke aard is.

Bronnen: Saheli Roy Choudhury – CNBC

Foto: Pxfuel

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>