Vorige week werd het Chinese productie PMI-cijfer gepubliceerd. In augustus was er sprake van een notering van 50,1. En daarmee is er sprake van de laagste notering sinds februari 2020. Een belangrijk onderzoek laat zien dat dit 18-maandsdieptepunt slecht nieuws voor onder andere grondstoffen kan gaan betekenen.

De Chinese economie verschijnt al enkele maanden negatief in het nieuws. In China is er duidelijk sprake van de nasleep van de crisis en de groeicijfers zien er niet allemaal even hoopgevend uit. Zo wist het productie PMI-cijfer bijvoorbeeld tijdens augustus te dalen naar het laagste niveau over de afgelopen 18 maanden gemeten. En de meeste beleggers zullen wel weten dat de Chinese economie grotendeels draait op de productiesector.

Grondstoffen kunnen het lastig gaan krijgen

Uit onderzoek van Nautilus Investment Research blijkt dat de tegenvallende notering bij het Chinese productie PMI-cijfer slecht nieuws voor grondstoffen kan gaan betekenen. Zo is op de bovenstaande illustratie te zien dat de olieprijs vaak een top wist neer te zetten nadat er een 18-maandsdieptepunt bereikt was. Ook de Bloomberg Base Metals Spot Price Index heeft het in het verleden vaak lastig gehad op het moment dat de Chinese productiesector begon te haperen.

Uiteraard biedt het verleden geen enkele garantie voor de toekomst, maar dit onderzoek maakt wel duidelijk dat de nasleep van de coronacrisis niet onderschat moet worden. En aangezien China een van de grootste afnemers van grondstoffen is, kunnen beleggers de situatie maar beter nauwlettend in de gaten houden.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>