Tesla CEO Elon Musk zei op vrijdag dat de aanhoudende halfgeleidercrisis tegen volgend jaar voorbij zal zijn. De miljardair verwacht daarom dat het chiptekort eerder een korte termijn dan een lange termijn probleem zal zijn.

Het wereldwijde tekort aan chips heeft grote gevolgen gehad voor een groot aantal industrieën. De autosector  is één van de zwaarst getroffen sectoren. Grote namen zoals Ford, Volkswagen en Daimler hebben allemaal hun productie moeten stopzetten en hun productiedoelstellingen moeten verlagen als gevolg van het chiptekort.

Hoewel Musk niet al te veel lange termijn problemen verwacht, ziet niet iedereen het zo positief in. Chipzwaargewichten Intel en TSMC hebben plannen aangekondigd om nieuwe fabrieken te bouwen in de Verenigde Staten. Deze fabrieken zouden echter pas over enkele jaren volledig klaar zijn.

Musk stelt:

Er worden veel chipfabrieken gebouwd waardoor we tegen volgend jaar een goede capaciteit zullen hebben.

Impact op Tesla

Tijdens de publicatie van de winstcijfers over het eerste kwartaal zei Musk dat Tesla enkele problemen had met de supply chain, om vervolgens te verwijzen naar het tekort aan chips.

Adviesbureau AlixPartners voorspelde deze week dat het chiptekort de auto-industrie alleen al dit jaar $210 miljard aan inkomsten zal kosten.

Autofabrikanten gebruiken halfgeleiders in alles van stuurbekrachtiging en remsensoren tot entertainmentsystemen en parkeercamera’s. Hoe slimmer auto’s worden, hoe meer chips ze gebruiken.

In 2019 begon Tesla met de productie van auto’s met aangepaste AI-chips die de software aan boord helpen beslissingen te nemen in reactie op wat er op de weg gebeurt. Musk zei hiernaast in juli dat de productie van Tesla’s Powerwall-product, een back-upbatterij voor thuis, achterbleef als gevolg van het chiptekort.

Bron: CNBC

Foto: iStock