Technologieaandelen daalden dinsdag scherp in een pijnlijke handelssessie. Deze zorgde ervoor dat de Nasdaq zijn slechtste maand sinds maart beleefde. De zorgen voor inflatie zijn helemaal terug, die in het bijzonder nadelig zijn voor technologieaandelen.

De grootste Amerikaanse bedrijven leden grote verliezen. Apple verloor 2,4%, terwijl Microsoft en Facebook respectievelijk 3,6% en 3,7% daalden. Ook chipmakers Intel en Nvidia deelden in de klappen.

Vorige week verhoogde de Federal Reserve haar inflatieverwachtingen voor 2021, 2022 en 2023. De centrale bank verwacht nu dat de kernindex voor consumptieve bestedingen, de voorkeursmaatstaf van de Fed om prijzen te volgen, dit jaar met 3,7% zal stijgen tegen 3% in juni. De kerninflatie zou tot 2023 boven het streefcijfer van 2% van de centrale bank kunnen blijven.

De Bank of England zei ook dat zij nog steeds verwacht dat de inflatie zal overgaan, maar dat zij niet denkt dat deze haar hoogtepunt reeds heeft bereikt. De torenhoge energiekosten zijn een bijzonder zorgwekkende factor geworden.

Deze ontwikkelingen maken het waarschijnlijker dat de centrale banken de rentetarieven sneller zullen verhogen. In haar meest recente prognose gaf de Fed aan dat ze de rente volgend jaar zou kunnen gaan verhogen in plaats van in 2023. De opkoopprogramma’s voor obligaties kunnen ook agressiever worden teruggedraaid als er tekenen zijn dat de inflatie uit de hand dreigt te lopen.

Obligatiemarkt

De meer directe bezorgdheid is echter wat er zich op de obligatiemarkten afspeelt als gevolg van de angst voor inflatie. In de afgelopen dagen hebben beleggers, rekening houdend met mogelijke maatregelen van centrale banken, staatsobligaties verkocht waardoor de rente is opgelopen.

Dat is in het bijzonder nadelig voor tech-aandelen. Wanneer de rendementen op staatsobligaties extreem laag zijn, zoals de afgelopen jaren, stimuleert dit de belangstelling voor risicovollere beleggingen die een beter rendement bieden.

Hiernaast is de waardering van techbedrijven ook gekoppeld aan de toekomstige winsten. Deze zien er somberder uit wanneer inflatie en hogere rentestanden in beeld komen.

Dit zijn echter niet de enige tegenwinden waar de markten zich doorheen moeten slaan. Er zijn ook zorgen over de Amerikaanse schuldlimiet, de economische groei in China en een mogelijke shake-up bij de Federal Reserve. Op dinsdag verklaarde senator Elizabeth Warren dat zij zich zal verzetten tegen een herbenoeming van Jerome Powell.

Bron: CNN

Foto: iStock