Historisch gezien is oktober vaak een enge maand geweest op Wall Street. Beroemd zijn de beurscrashes in oktober 1929, 1987 en 2008. De markt is echter niet altijd een angstaanjagende plek om te zijn net voor Halloween. Dit jaar zou oktober mogelijk erg goed kunnen meevallen.

Volgens gegevens van Ryan Detrick, strateeg bij LPL Financial, staat oktober historisch gezien in de middenmoot als het over de prestaties op de aandelenmarkt gaat. Sinds 1950 is het de zevende beste maand voor de S&P 500 en de vierde beste maand over de afgelopen 10 en 20 jaar.

Detrick stelt:

Oktober staat bekend om enkele spectaculaire crashes en velen verwachten dat er dit jaar weer slechte dingen zullen gebeuren.

Positieve vooruitzichten

Dit jaar zou oktober echter beter dan gemiddeld kunnen presteren. Hoewel er nog steeds een aantal risico’s zijn die roet in het eten kunnen gooien, blijven de vooruitzichten positief.

Vooral Washington wordt goed in de gaten gehouden. Het debat over het schuldenplafond is nog steeds niet opgelost. Hiernaast heeft het Congres de plannen van president Joe Biden voor infrastructuur en sociale uitgaven nog niet goedgekeurd. Ondertussen moet Biden ook snel beslissen of hij Jerome Powell wil nomineren voor een tweede termijn als voorzitter van de Federal Reserve of iemand anders kiest.

Dat gezegd zijnde hoopt Louis Navellier, voorzitter van Navellier & Associates, echter dat de gebruikelijke seizoensgebonden rugwind voor de markten en de bredere economie de aandelenmarkten zal doen stijgen. De aandelenmarkten hebben de neiging om op het einde van het jaar een stevige eindejaarsrally te houden. De consumentenbestedingen stijgen tijdens de feestdagen en bedrijven proberen vaak hun investeringen op te krikken voordat de jaarlijkse budgetten op zijn.

Met dit in het achterhoofd denken strategen dat beleggers zich vooral op het positieve zullen blijven richten wanneer ze vooruitblikken naar de winstcijfers in het vierde kwartaal en 2022.

Bron: CNN
Foto: iStock