Steeds meer economen maken zich zorgen over een periode van stagflatie, een periode met een stijgende inflatie en stagnerende economische groei, in de wereld. Volgens economen toont de Chinese economie op dit moment reeds tekenen van stagflatie nu de prijzen blijven stijgen terwijl de productie vertraagt.

De activiteit in Chinese fabrieken is in oktober sterker gekrompen dan verwacht, zo bleek uit een zondag gepubliceerde enquête. De officiële Purchasing Managers’ Index (PMI) voor de verwerkende industrie kwam in oktober uit op 49,2. Een waarde minder dan 50 toont een krimp aan.

De productie van fabrieken werd afgeremd door een verminderde stroomtoevoer, materiaaltekorten en hoge inputkosten. China kampt momenteel met een ernstige stroomcrisis omdat het land kampt met een tekort aan steenkool.

Zhang Zhiwei, hoofdeconoom bij Pinpoint Asset Management, zei dat de productie-index is gedaald tot het laagste niveau sinds 2005, uitgezonderd van de wereldwijde financiële crisis in 2008 en de uitbraak van Covid-19 in februari vorig jaar.

Stagflatie

De consumentenprijzen daarentegen zijn gestegen tot het hoogste niveau sinds deze in 2019 werden gepubliceerd. Volgens Zhang tonen deze zaken aan dat de Chinese economie reeds te maken heeft met stagflatie.

Er is sprake van stagflatie wanneer de economie tegelijkertijd te kampen heeft met een stagnerende economische groei en een verhoogde inflatie. Het verschijnsel werd voor het eerst waargenomen in de jaren 70, toen een olieschok leidde tot een lange periode van hogere prijzen maar een sterk dalende groei van het BBP.

Bron: CNBC
Foto: iStock