Ten opzichte van de bodem van maart noteren de meeste aandelen op dit moment fors hoger. De niet-winstgevende beursgenoteerde bedrijven vielen daarbij tot voor kort in positieve zin op. Zo noteerde een mandje met niet-winstgevende techaandelen aan het begin van dit jaar nog 400% hoger. Inmiddels is de hype rondom deze aandelen echter verdwenen en dat kan grote gevolgen hebben voor de toekomst.
Tijdens de afgelopen twee jaar zijn veel mensen naar de aandelenmarkten getrokken. Ook de burgers die tot voorheen geen enkele interesse in ‘beleggen’ hadden, voelen zich nu tot de financiële markten aangetrokken. Dit is met name te danken aan de succesverhalen die er op de beursvloer te horen zijn. Daarnaast lijkt de historisch lage spaarrente het laatste zetje in de rug te geven.
Beleggers moeten de risico’s niet uit het oog verliezen
Opvallend genoeg lijkt een groot gedeelte van deze nieuwkomers met name interesse te hebben in niet-winstgevende beursgenoteerde bedrijven. En de oorzaak hiervan ligt gelegen in het feit dat de koersen van deze bedrijven exponentieel in waarde zijn gestegen.
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Seth Golden, is te zien dat de niet-winstgevende beursgenoteerde techbedrijven gemiddeld met 250% zijn gestegen ten opzichte van de bodem van maart 2020. En hiermee wordt de S&P 500 Information Technology index ruim verslagen, want de IT-index moet het met een winst van ‘slechts’ 180% doen.
Op de grafiek is echter ook te zien dat het plaatje rondom de niet-winstgevende techaandelen tijdens de voorbijgaande maanden aanzienlijk is veranderd. Ondanks het optimistische marktsentiment is dit mandje met aandelen tijdens de afgelopen maanden geconfronteerd met een dalende koersbeweging. Deze grafiek maakt dus duidelijk dat beleggers er verstandig aan doen om altijd voorzichtig te werk te gaan. Het sentiment rondom dergelijke aandelen kan immers ook snel veranderen en op dat moment ziet het beursplaatje er ineens compleet anders uit.
De volgende Apple (nu nog onder $10)
We staan aan de vooravond van een nieuwe, belangrijke technologierevolutie. Dit gaat ons dagelijkse leven niet enkel compleet veranderen, ook zullen enorme fortuinen gecreëerd worden.
Je moet NU instappen. Vóór de grote massa op de nieuwste revolutie springt.