Verschillende instellingen en analisten verwachten een dalende aandelenmarkt wanneer de centrale banken hun rentetarieven zullen verhogen. Volgens strategen van JPMorgan is er echter weinig om te vrezen dat de rally die de Amerikaanse aandelen dit jaar naar records heeft gekatapulteerd, zal eindigen.

Volgens JPMorgan zijn er geen elementen voor een grote selloff aanwezig gezien de reeds lage beleggerspositionering, de record buybacks en de positieve seizoensinvloeden in januari. De positionering van beleggers is volgens de bank te bearish en heeft de markt een hawkish centrale bank en bearish omikron narratieven te ver doorgevoerd.

De S&P 500 klom maandag weliswaar naar een nieuw record. De rally wordt de laatste tijd echter vooral aangevoerd door een kleine groep megabedrijven. Dit doen denken aan de zeepbel in techaandelen rond de eeuwwisseling.

Nu de economische opleving over haar hoogtepunt heen is, hebben fondsbeheerders gewaarschuwd dat de volgende fase van de cyclus een correctie is. De centrale banken zijn immers aan het plannen om de stimuleringsmaatregelen af te bouwen om de stijgende inflatie te beteugelen.

Verdere stijging

Voor de strategen van JPMorgan is de extreme spreiding van de aandelen en de recordconcentratie echter eerder een indicator van een overvloed aan voorzichtigheid dan van een dreigende verkoopgolf. Beleggers hebben megacaps behandeld als veilige haven of “pseudo-bonds”, aldus de strategen.

De terugval in kleinere bedrijven biedt beleggers aantrekkelijke instapmogelijkheden voor “reopening stocks”, zoals reis- en horecabedrijven, naarmate de inflatie normaliseert en de bezorgdheid over de “hawkishness” van de Federal Reserve afneemt.

De strategen besluiten:

Een toenemende marktconcentratie is geen betrouwbare indicator voor het bepalen van een hoogtepunt op de markt.

Bron: Bloomberg
Foto: iStock