Naar verwachting zal de Amerikaanse Federal Reserve de rente in maart voor de eerste keer weer verhogen. Volgens economen van Bank of America hebben de Aziatische tegenhangers van de Federal Reserve echter geen haast om de centrale bank zomaar achterna te lopen.
De wereldwijde markten hebben een golf van volatiliteit doorgemaakt nu beleggers hun positie herpositioneren in afwachting van meerdere renteverhogingen door de Federal Reserve dit jaar. Dit scenario heeft in het verleden de opkomende Aziatische economieën geschaad omdat het de dollar en de rente op Amerikaanse staatsobligaties opdrijft. Dit kan tot een kapitaalvlucht uit de regio leiden.
Uit recente monetaire beleidsaankondigingen is gebleken dat de centrale banken van Thailand, Maleisië, Indonesië en de Filipijnen veel geduld aan de dag leggen. De centrale banken van deze landen hebben allen hun belangrijkste rentetarieven immers gehandhaafd.
3 redenen
Volgens de economen van Bank of America zijn er 3 redenen waarom de centrale banken in opkomend Azië langer op hun lauweren kunnen rusten.
Ten eerste is er de bescheiden consumenteninflatie in de regio. De jaarlijkse CPI-inflatie zal naar verwachting grosso modo in lijn blijven met de beleidsdoelstellingen. Dit rechtvaardigt de regionale centrale banken om hun monetaire beleid in hun eigen tempo aan te passen.
Vervolgens is er de gematigde groei van de binnenlandse vraag. De prognoses van Bank of America wijzen er op de gemiddelde bbp-groei en opkomend Azië in 2020-2022 onder de trend van voor Covid zal blijven.
Tot slot beschikt de regio over aanzienlijke deviezenreserves. De valutareserves zijn in opkomend Azië blijven groeien ondanks de sterke kapitaaluitstroom in 2020. Bovendien heeft opkomend Azië ook een overschot op de lopende rekening, zelfs als netto-importeur van grondstoffen.
Bron: CNBC
Foto: iStock