Sinds het einde van de Koude Oorlog is de wereld steeds meer geglobaliseerd. De inval van Rusland in Oekraïne heeft volgens Larry Fink, CEO van BlackRock, een einde gemaakt aan de globalisering zoals we ze nu kennen.

Het westen heeft een groot scala aan sancties opgelegd aan Rusland om het land volledig te isoleren. Volgens Fink zal deze ontkoppeling regeringen en bedrijf ertoe aanzetten hun afhankelijkheid van andere landen te onderzoeken en mogelijk te verminderen.

Pandemie

Fink verklaarde dat de Covid-pandemie deze trend reeds in beweging had gezet.

In het begin van de pandemie hadden landen moeite om in China gemaakte beschermingsmiddelen te bemachtigen. Toen de economieën weer opengingen, en de vraag toenam, dreven knelpunten in de wereldwijde supply chain de inflatie tot een peil dat in decennia niet was voorgekomen. Vooral een tekort aan halfgeleiderchips heeft de industrie, van autofabrikanten tot technologiebedrijven, de afgelopen jaren geplaagd.

En nu heeft de aanval van Rusland op Oekraïne, gevolgd door de snelle westerse sancties, de internationale exportmarkten verstoord. De prijs van Brent crude, de wereldwijde benchmark, steeg begin maart tot bijna $140.

Bron: CNBC
Foto: iStock