Elon Musk heeft een nieuwe, ietwat verrassende investering gedaan. Musk kocht onlangs 9,2% van de aandelen van social mediaplatform Twitter. Hiermee werd Musk in 1 klap de grootste aandeelhouder in het bedrijf. Beleggers reageerden alvast positief op dit nieuws. Het nieuws van de investering deed het aandeel van Twitter met een kleine 30% stijgen.
Het is niet duidelijk wat het precieze doel van de aankoop is. Musk heeft in het verleden echter wel veel kritiek geuit op het beleid van Twitter. Vorige maand verklaarde Musk dat hij serieus overwoog om een nieuw social mediaplatform te creëren.
Dan Ives, analist bij Wedbush Securities, verklaarde dat het waarschijnlijk niet realistisch is voor Musk om een nieuw concurrerend platform van de grond af aan op te bouwen. Het is dus zinvoller voor hem om te proberen de werkwijze van Twitter zelf te veranderen. Zelfs als Musk niet probeert om de werkwijze van Twitter te veranderen, zou zijn aankoop andere activistische investeerders ertoe kunnen aanzetten om een belang in het bedrijf te nemen.
Activisme
Twitter heeft reeds eerder te maken gehad met activistische investeerders. Hedge fund Elliott Management drong in 2020 aan op verandering bij het platform, zoals het wegsturen van CEO Jack Dorsey. Dorsey overleefde deze uitdaging, maar besloot uiteindelijk om Twitter meer dan een jaar later alsnog te verlaten.
Twitter is het doelwit geworden van een scala aan critici. Sommigen vinden dat het platform niet genoeg heeft gedaan om de verkeerde informatie over Covid-19 en vermeende verkiezingsfraude tegen te gaan. Anderen zijn van mening dat het verkeerd was om bepaalde meningen te censureren, waaronder het verbannen van voormalig president Donald Trump.
De marktwaarde van $40 miljard is een fractie van wat concurrent Meta waard is. De aandelen van Twitter hebben meer dan de helft van hun waarde verloren sinds februari 2021. Het bedrijf meldde toen dat zijn inspanningen om misleidende inhoud rond de Amerikaanse verkiezingen aan te pakken, het platform een aanzienlijk aantal gebruikers kostten.
Bron: CNN
Foto: iStock