De olieprijs noteert vooralsnog dit jaar stevig in het groen. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is de prijs van olie in korte tijd exponentieel gestegen. Volgens kenners is de kans daarnaast klein dat de oorlog binnen afzienbare tijd ten einde zal komen. En daardoor blijven beleggers speculeren op een hogere olieprijs. De vraag is alleen of de langdurige oorlog niet reeds in de huidige olieprijs verdisconteerd zit?

Begin maart wist de prijs van een vat ruwe olie te stijgen naar $ 130. Voor het laatst werd een dergelijk prijsniveau tijdens het jaar 2008 bereikt. Sinds het hoogtepunt van begin maart is de olieprijs weliswaar geconfronteerd met een dalende prijsbeweging, maar vooralsnog denken beleggers niet dat de stijging reeds ten einde is gekomen. Met name de grens van $ 100 lijkt daarin van cruciaal belang te zijn.

Beleggers geloven in een stijgende olieprijs

Zakenbank Bank of America heeft ondanks een enquête gehouden onder de wereldwijde fondsmanagers. Aan deze fondsbeheerders werd de vraag gesteld wat volgens hen op dit moment de meest populaire positie op de financiële markten is. Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Isabelnet, is te zien dat net als tijdens de maand maart de fondsbeheerders van mening zijn dat beleggers op dit moment massaal speculeren op een stijgende olieprijs. Overigens is niet alleen olie in trek bij beleggers, maar ook de andere commodities.

Toch is het nog maar de vraag of je vandaag de dag nog moet speculeren op een stijgende olieprijs. De prijs van het zwarte goud wordt immers voor een aanzienlijk deel bepaald door de afspraken van de organisatie van olielanden (OPEC). Op het moment dat zij besluiten dat het aanbod kan toenemen, heeft dat grote gevolgen voor de olieprijs. Zeker gezien de huidige olieprijs lijken de olielanden in het Midden-Oosten maar al te graag meer olie naar boven te willen halen. Als je dus speculeert op een stijgende olieprijs moet je hier wel rekening mee houden. Feit is wel dat de beweeglijkheid binnen deze markt naar alle waarschijnlijkheid nog een tijd zal aanhouden.

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>