Tesla heeft opnieuw een recordwinst geboekt. Hierdoor heeft het de problemen in de supply chain die de auto-industrie in het algemeen heeft geteisterd, overwonnen. De verwachtingen van Wall Street voor het eerste kwartaal van 2022 werden hierdoor volledig weggeblazen.

Tesla behaalde zelfs met de problemen in de supply chain een aangepast inkomen van $3,7 miljard. Dit is veel meer dan de $2,6 miljard die door analisten van Refinitiv werd voorspeld. Het was ook meer dan het driedubbele van de $1,1 miljard die het een jaar geleden verdiende en 30% hoger dan het vorige record van $2,9 miljard dat het in het vierde kwartaal van vorig jaar boekte.

De omzet van $18,8 miljard overtrof ook gemakkelijk de prognoses, met een stijging van 6% ten opzichte van het vierde kwartaal en 81% ten opzichte van het totaal een jaar geleden. De vraag naar auto’s was zo groot dat het aantal dagen dat Tesla voertuigen beschikbaar had voor klanten daalde tot slechts 3 dagen.

Indrukwekkend

Volgens Dan Ives, analist bij Wedbush Securities, zijn de resultaten van Tesla niet anders dan indrukwekkend.

Problemen in de supply chain, met name een tekort aan computerchips, hebben wereldwijd tot productieverlagingen geleid bij vrijwel alle autofabrikanten. Dit zorgde voor een krap aanbod en recordhoge prijzen voor autokopers.

De meeste autofabrikanten verkopen hun auto’s via een netwerk van dealers die onafhankelijke bedrijven zijn. Deze bedrijven verdienen geld aan kopers die meer betalen dan de adviesprijs van de fabrikant, of wat bekendstaat als “de stickerprijs”. Tesla verkoopt zijn auto’s echter alleen in winkels die eigendom zijn van het bedrijf zelf. Hierdoor kan Tesla veel beter profiteren van de hogere prijzen die het voor zijn auto’s kan krijgen.

Bron: CNN
Foto: iStock