Veel beleggers, waaronder Warren Buffet, rekenen erop dat de hoge prijzen voor olie nog even zullen aanhouden. Tot nu toe pakt deze gok goed uit, dankzij de sterke stijging van de olieprijzen van $75 per vat eind vorig jaar tot boven de $100 nu. Bijna alle toppresteerders in de S&P 500 dit jaar zijn energieaandelen.

Het aandeel van Occidental Petroleum, waarin Buffet heeft geïnvesteerd, is reeds verdubbeld. Hierdoor is het het best presterende aandeel in de index geworden. De energiesector ETF van de S&P (XLE) is dit jaar met meer dan 40% gestegen.

Is het door deze reeds forse stijging te laat om te profiteren van de stormloop op zwart goud? De sector blijft ongelooflijk volatiel en short sellers verhogen hun inzet tegen energieaandelen, in de hoop te profiteren van de mogelijkheid van een daling van olieprijs.

Er valt echter iets voor te zeggen dat de inflatie niet snel zal verdwijnen. De Federal Reserve is begonnen met het verhogen van de rente. Dit zou de olieprijzen in de nabije toekomst kunnen ondersteunen. Hierdoor zouden energieaandelen en andere grondstofgevoelige sectoren de markt voor een langere periode kunnen aanvoeren, zoals Big Tech het voorbije decennium heeft gedaan.

Lange weg te gaan

Energieaandelen hebben echter nog een lange weg te gaan om zijn achterstand op Big Tech in te lopen. Energieaandelen vormen slechts een klein segment van de totale markt. Op dit moment bedraagt het aandeel van energieaandelen ongeveer 4,4% van de S&P 500 volgens gegevens van Bespoke Investment Group (BIG). De technologiesector maakt ondanks zijn recente duik nog steeds 28% van de index uit.

BIG merkte in een recent rapport op dat de kloof verder zou moeten verkleinen. Beleggers mogen de mogelijkheid niet uitsluiten dat energieaandelen weer een grotere, leidende rol in de bredere markt kunnen gaan spelen. Analisten wezen erop dat na de crash van techaandelen in 2000 energieaandelen uiteindelijk de weging van tech evenaarden, hoewel niet tot 2008.

Analisten van BIG stellen:

We suggereren niet dat energie weer in de pas zal lopen met technologie, maar het is ook zeker niet onmogelijk.

Bron: CNN
Foto: iStock