De Chinese markten hebben de afgelopen maanden te lijden gehad onder de gevolgen van het zero-Covid beleid, een crash op de vastgoedmarkt, agressieve regelgeving en nervositeit over de nauwe banden met Rusland. Volgens Fan Bao, CEO van investeringsbank China Renaissance, zou de bodem echter bijna bereikt kunnen zijn.

Tot dusver is de Shanghai Composite index met 15% gedaald. De Shenzhen Composite daalde nog harder en noteert aan een verlies van 24%.

Bao zei dat hij geloofde dat China niet voor een crisis staat. Het debat is volgens hem te negatief geworden omdat vermogensbeheerders wereldwijd zich zorgen maken over de investeringsmogelijkheden in ’s werelds op één na grootste economie.

Boa heeft echter wel voldoende redenen om optimistisch te zijn. Hij is een huidig en voormalig adviseur van de beurzen van Shanghai en Shenzhen. Zijn bedrijf, dat $7,7 miljard aan activa beheert, is ook sterk afhankelijk van de prestaties van Chinese techbedrijven.

Bao stelt:

We zien dit als een geweldige investeringskans.

Discussie

De bezorgdheid van beleggers over China is de laatste tijd toegenomen. Het land kampt met zware economische schokken en blijft onderworpen aan het strenge Covid-beleid van Peking. De beperkingen hebben vrijwel elke hoek van het bedrijfsleven ontwricht. Dit heeft geleid tot wijdverspreide verstoringen in de supply chain.

Chinese techbedrijven hadden reeds een moeilijke periode doorgemaakt als gevolg van de strenge optreden van Chinese regelgevers. Dit zorgde voor een crash van de aandelenkoersen van titanen als Alibaba en Tencent.

In juli zeiden analisten van Goldman Sachs dat sommige cliënten zich hadden afgevraagd of de Chinese markten “uninvestable” waren geworden, onder verwijzing naar de strenge regelgeving. Chinese regelgevers hebben vorige maand enige verlichting gebracht door te beloven de gezonde ontwikkeling van de internetsector te steunen en te bevorderen. Maar beleggers blijven voorzichtig.

Bron: CNN
Foto: iStock