De grondstoffenprijzen zijn over het algemeen gedaald ten opzichte van hun recente pieken. UBS Global Wealth Management stelt echter dat de fundamentele factoren wijzen op een nieuwe rally tegen het einde van het jaar.
In een research note stellen analisten dat de beperkingen aan de aanbodzijde, die in de eerste helft van het jaar aan de basis lagen van de forse prijsstijgingen, op de achtergrond zijn geraakt. Dit kwam vooral door de verslechterende vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei, een sterkere dollar en de vastgoedproblemen in China.
Hoewel de grondstoffenprijzen verder kunnen dalen in geval van een diepe recessie van de wereldeconomie, stelt Mark Haefele van UBS GWM dat een zachte landing nu even waarschijnlijk is als een uitgesproken vertraging. Zij voegden daaraan toe dat overdreven bearish calls op de grondstoffenmarkten niet ten volle rekening houden met de dynamiek aan de aanbodzijde.
Haefele stelt:
In het algemeen is het grondstoffenaanbod beperkt als gevolg van jarenlange onderinvestering en door weer-gerelateerde en geopolitieke factoren.
Verschillende factoren
UBS GWM heeft verschillende redenen die haar case staven. Zo verwacht UBS dat de Chinese vraag weer zal aantrekken. Gegevens over de verwerkende industrie en onroerend goed wijzen erop dat meer fiscale stimuleringsmaatregelen nodig zijn. Hoewel hij erkent dat een “bazooka” onwaarschijnlijk is, suggereert Haefele dat Peking de komende maanden meer steun zal bieden, wat de vraag naar grondstoffen zoals ijzererts en industriële metalen zou moeten stabiliseren.
De strategen van de bank vinden ook dat het voorbarig is om te spreken van een recessie in de Verenigde Staten en voelden zich gesterkt door het enorme aantal “nonfarm payrolls” dat eerder deze maand werd gepubliceerd.
De Amerikaanse economie kreeg er in juli 528.000 jobs bij, ruim boven de consensusverwachtingen. Hiernaast vertraagde de inflatie van de consumentenprijzen, wat erop wijst dat de Federal Reserve het monetaire beleid wellicht niet zo agressief hoeft aan te scherpen als eerder werd verwacht.
Ten derde wees UBS op een waarschijnlijke terugkeer van de vrees voor aanbodtekorten. Hierbij vormen industriële metalen en staal de kern van de nieuwe grondstoffencyclus en zijn noodzakelijke componenten in het decarbonisatieproces, waardoor zij centraal staan in het prijsherstel.
Bron: CNBC
Foto: iStock