De Europese Centrale Bank heeft donderdag de rentetarieven met een recordpercentage van 75 basispunten verhoogd. Hiernaast beloofde de centrale bank dat er nog meer verhogingen zullen volgen om de inflatoire gevolgen van de Russische inval in Oekraïne en de daaruit voortvloeiende energiecrisis binnen de perken te houden.

Hiermee komt de benchmarkrente voor de 19 landen die de euro gebruiken op 0,75%. de ECB verwacht de rente in de komende vergaderingen nog meer te verhogen.

De inflatie in de eurozone bedroeg in augustus 9,1%, aangewakkerd door de snel stijgende energieprijzen en de stijgende voedselprijzen.

Sinds de invasie in februari probeert Europa zich te bevrijden van de Russische export van fossiele brandstoffen. Moskou heeft gereageerd door de aardgasstromen naar Duitsland en andere EU-landen te beperken, waardoor de prijzen de hoogte in zijn gegaan en de regeringen gedwongen zijn honderden miljarden euro’s uit te geven aan subsidies voor bedrijven en huishoudens.

Verhoging ondanks recessievrees

De inflatie, die op het hoogste punt in tientallen jaren staat, eist nu reeds haar tol. Uit recente enquêtes blijkt dat de bedrijfsactiviteit in augustus voor de tweede achtereenvolgende maand ia afgenomen. Hierbij toonde Duitsland een bijzonder sterke terugval. Economen waarschuwen dat een Europese recessie dreigt.

De centrale bank vreest echter dat de energieprijsschok nu al de verwachtingen voor een hogere inflatie op middellange termijn voedt. Dat zou het aanzienlijk moeilijker kunnen maken om de inflatie terug te brengen tot het streefcijfer van de ECB van 2%.

Zij verwacht nu dat de inflatie dit jaar gemiddeld 8,1% zal bedragen. In 2023 zou het niveau nog steeds op 5,5% kunnen staan. Dit is een scherpe stijging ten opzichte van haar vorige prognoses. De economische groei zou daarentegen zwakker uitvallen dan verwacht, namelijk 3,1% dit jaar en slechts 0,9% volgend jaar.

Bron: CNN
Foto: iStock