De Europese aandelenmarkten zijn door hun stevige daling een stuk goedkoper gewaardeerd dan enkele maanden geleden. Toch raadt HSBC beleggers af om hun portefeuille te vullen met Europese value stocks. Door de energiecrisis van het continent is de “risk-reward” er nog niet, aldus CIO bij HSBC Private Banking and Wealth Management Willem Sels.

De macro-economische vooruitzichten in Europa zijn somber omdat de verstoringen in het aanbod en het effect  van de oorlog in Oekraïne op de energie- en voedselprijzen de groei blijven afremmen. Dit zal de centrale bank ertoe dwingen haar monetair beleid agressief aan te scherpen om de inflatie te beteugelen.

Gewoonlijk hebben beleggers zich tot de Europese markten gewend op zoek naar value stocks, in een poging de volatiliteit te doorstaan door te beleggen in aandelen die stabielere inkomsten op lange termijn bieden. De Verenigde Staten daarentegen bieden een overvloed aan grote groeiaandelen – bedrijven die naar verwachting hun winst sneller dan het sectorgemiddelde zullen laten groeien.

Hoewel Europa een goedkopere markt is dan de Verenigde Staten, suggereerde Sels dat het verschil tussen beide in termen van koers-winstverhouding het extra risico niet compenseert.

Economische vertraging

Nu het winstseizoen volgende maand serieus van start gaat, verwachten analisten over het algemeen dat winstverlagingen op korte termijn wereldwijd zullen overheersen. Centrale banken blijven de rente verhogen om de inflatie aan te pakken, maar erkennen dat dit kan leiden tot economische onrust en mogelijk een recessie.

Nigel Bolton, Co-CIO bij BlackRock Fundamental Equities, ziet een economische vertraging in de toekomst. Ook verwacht hij een hogere inflatiedruk en meer publieke en private uitgaven om de kortetermijngevolgen en langetermijnoorzaken van de energiecrisis aan te pakken.

Bolton stelt dat de argumenten voor het kopen van bankaandelen in het afgelopen kwartaal versterkt zijn. De inflatiecijfers zijn immers hoger dan verwacht waardoor de druk op de centrale banken om de rente agressief te verhogen, toeneemt.

Bron: CNBC
Foto: iStock