Ark Invest oprichter en CEO Cathie Wood slaat de trom over wat volgens haar een grote beleidsfout is die de Federal Reserve maakt. In een open brief aan de centrale bank op maandag beargumenteerde ze waarom ze gelooft dat de instelling een grote fout maakt met haar buitensporige renteverhogingen en dat een deflatoire ineenstorting op komst is.

Volgens Wood focust de Federal Reserve te veel op achterlopende indicatoren. Wat Wood  ook verontrustend vindt, is het gebrek aan diversiteit in het denken bij de Fed-beleidsmakers. Ze was verrast dat de laatste renteverhoging unaniem goedgekeurd werd.

Conflicterende data

Volgens Wood zijn er conflicterende gegevens waardoor het logisch zou zijn dat de Federal Reserve iets verdeelder zou zijn.

Die tegenstrijdige gegevens omvatten de kelderende grondstofprijzen, waarvan de meeste de afgelopen maanden jaar-op-jaar zijn gedaald. Wood wees erop dat hout, DRAM-chips, de kosten van zeecontainers en koper tot 74% van hun hoogtepunt zijn gedaald. Maar ze gaf wel toe dat twee van de belangrijkste inflatiecomponenten, voeding en energie, nog geen jaar-op-jaar daling hebben laten zien.

Terwijl de meeste grondstoffenprijzen dalen, rijzen de voorraden in de detailhandel de pan uit omdat de knelpunten in de bevoorradingsketen worden opgelost en de bedrijven te maken krijgen met de nasleep van de extrapolatie van de vraag tijdens de pandemie en de overbestellingen. Wood wees in recente winstcijfers op voorraadstijgingen bij Walmart, Target en Nike.

Die voorraadstijgingen zouden fabrikanten en detailhandelaars moeten overweldigen, wat uiteindelijk zou moeten leiden tot sterke prijskortingen terwijl ze hun overschotten proberen weg te werken. Maar de Fed lijkt niet op te letten en richt zich in plaats daarvan op inflatie en werkgelegenheid, “die beide tegenstrijdige signalen afgeven en de unanieme oproep van de Fed voor hogere rentevoeten in twijfel zouden moeten trekken”, aldus Wood.

Bron: Finance Yahoo
Foto: iStock