Het sentiment op de aandelenmarkten zit niet goed, aandelenkoersen kleuren voornamelijk rood. Maar volgens Tobias Adrian, directeur bij het Internationale Monetaire Fonds, houden beleggers en investeerders nog behoorlijk stand. Hij waarschuwt echter dat een negatieve shift in het sentiment, aandelen gerust 20 procent lager kunnen sturen.

Beleggers en investeerders die in deze tijden winst weten te halen, weten waar ze mee bezig zijn. Maar voor de overgrote meerderheid is dit niet het geval. De verkoopgolf op de markten, die nu al maandenlang aansleept, duwt de beurzen dieper en dieper in het rood. IMF-directeur Tobias Adrian is van mening dat de daling vrij ‘gecontroleerd’ gebeurt. Maar bij een nieuwe forse tegenslag, kunnen de markten nog eens 20 procent zakken, aldus Adrian.

Daarmee gaat hij akkoord met de uitspraak van Jamie Dimon tijdens een eerder interview met CNBC. Uit onderzoek van het IMF blijkt dat de stijgende rentes en de sombere vooruitzichten inzake bedrijfsresultaten verantwoordelijk zijn voor het bedrukte sentiment op de markten. Toch stelt hij vast dat beleggers en investeerders nog vrij goed stand houden in deze moeilijke tijden.

My belief is that what Jamie Dimon is referring to is that there could be a shift in sentiment as well. And that would, of course, feed back into economic activity. Now, as for the 20% number, it’s certainly possible. It’s not our baseline, but that is something that is possible.

Vooruitzichten

Het Internationale Monetaire Fonds verwacht dat de situatie nog grimmiger gaat worden met meer renteverhogingen, lagere economische activiteiten en nog meer druk op de aandelenmarkten. Ze voorspellen dat de wereldeconomie gaat vertragen naar 2,7 procent volgend jaar, dat is 0,2 procent lager dan de voorspelling in juli.

Er wordt ook vergeleken met de crisis in 2008 en de coronacrisis. Het klopt dat banken en bedrijven momenteel meer cash in bezit hebben en dat ze meer tegen een stootje kunnen dan toen, maar dat wil niet zeggen dat het daarom niet kan verergeren. Adrian noemt de situatie op de markten kritiek en de kans op verhoogde risico’s, is zeker niet uit te sluiten.

Bronnen: Jenni Reid – CNBC

Foto: Supervennix – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>