De Duitse vastgoedmarkt is reeds tientallen jaren opmerkelijk sterk. Volgens analisten staat deze echter voor een ernstige prijsdalingen in de komende jaren.

Volgens gegevens van Interhyp zijn de hypotheekrentes enorm gestegen. Een rente op een 10-jarige lening is van 1% tot maar liefst 3,9% gestegen. Dit is vanzelfsprekend het gevolg door de sterke renteverhogingen van de Europese Centrale Bank.

Door deze hogere rentetarieven zullen mensen minder snel een huis kunnen kopen. Hierdoor verwacht Jochen Moebert van Deutsche Bank dat de huizenprijzen de komende jaren 20% tot 25% zullen dalen ten opzichte van het hoogtepunt.

Holger Schmieding, hoofdeconoom bij Berenberg, verwacht voor het komende jaar een daling van de huizenprijzen met ten minste 5%, mogelijk iets meer.

Ook UBS verwacht dat de Duitse huizenprijzen zullen dalen. De zakenbank heeft het dan voornamelijk over de steden Frankfurt en München. UBS plaatste de 2 steden in de top 4 van zijn Global Real Estate Bubble Index voor 2022, als locaties met uitgesproken “zeepbelkenmerken”.

Geen consensus

Maar niet alle financiële instellingen zijn het erover eens dat de Duitse vastgoedmarkt een grote waardedaling tegemoet gaat.

Claudia Buch, vicevoorzitter van de Duitse Bundesbank, ziet wel een vertraging in de prijsgroei voor residentieel vastgoed. Volgens haar is de algemene dynamiek echter niet omgekeerd. Buch ziet de prijzen nog steeds stijgen, maar in een trager tempo.

Ook analisten van S&P Global hebben het idee van een ernstige inzinking in de markt verworpen. In feite zei het financiële analysebedrijf dat de vooruitzichten sterker zijn dan zijn meest recente prognose, gepubliceerd in juli.

Sterke fundamentals

De Vereniging van Duitse Pfandbrief Banken (VDP) gebruikt informatie van meer dan 700 banken om haar vastgoedprijsindex te produceren. Uit gegevens van het laatste kwartaal blijkt dat de prijzen met 6,1% zijn gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal.

De organisatie verwacht wel dat de piek in de Duitse vastgoedprijzen voorlopig is bereikt. Maar Jens Tolckmitt, CEO van VDP, verklaarde dat de fundamenten van de markt nog steeds goed werken.

De schaarste aan woningen, stijgende huurprijzen en een sterke arbeidsmarkt zullen de markt blijven ondersteunen. Zelfs als de huizenprijzen zouden dalen, zou dit volgens Tolckmitt geen groot probleem zijn. De afgelopen jaren hebben de prijzen immers een enorme vlucht genomen.

Bron: CNBC
Foto: iStock