De olieprijzen zijn naar hun laagste niveau van het jaar gezakt. De oliemarkten maken zich zorgen over de prijsplafonds die de Europese Unie heeft ingevoerd op Russische olie.

Amerikaanse olie daalde dinsdag met 3,5% tot $74,25 per vat, wat de laagste stand was sinds 23 december 2021. Hiermee heeft de olieprijs reeds 43% van haar waarde verloren sinds deze in maart kortstondig $130 bereikte, te midden van de vrees voor de invasie van Rusland in Oekraïne.

De olieverkoop komt nadat het Westen Rusland nieuwe beperkingen heeft opgelegd die, althans tot dusver, de mondiale energiemarkten niet lijken te doen ontsporen.

De Europese Unie heeft maandag een verbod ingesteld op de invoer van olie over zee uit Rusland, terwijl het Westen een plafond van $60 heeft ingesteld voor Russische olie. Beide maatregelen zijn bedoeld om het vermogen van Rusland om zijn oorlog in Oekraïne te financieren te schaden, zonder de consument te benadelen door de olieproductie in Moskou terug te schroeven.

Meer economische zorgen

Ondanks de daling van de energieprijzen blijft OPEC+ bij zijn plan. Het oliekartel kondigde zondag plannen aan om vast te houden aan zijn olieproductiebeperkingen in plaats van stappen te ondernemen om meer aanbod uit de markt te halen.

De vrees voor een recessie blijft de financiële markten beroeren, niet alleen de oliemarkten maar ook de aandelenmarkt. Amerikaanse aandelen daalden dinsdag sterk, de tweede dag op rij met aanzienlijke verliezen.

Sterker dan verwachte rapporten over werkgelegenheid, fabrieksorders en dienstensector hebben de bezorgdheid aangewakkerd dat de Federal Reserve agressiever zal moeten optreden om de inflatie de kop in te drukken. Sommige Fed-functionarissen hebben zich uitgesproken voor een renteverhoging tot 5% of meer volgend jaar.

Bron: CNN
Foto: iStock