LVMH CEO Bernard Arnault heeft het geflikt. Hij is erin geslaagd om de Amerikaanse techgiganten te verslaan en de rijkste persoon ter wereld te worden.
Op maandag stootte Arnault Tesla CEO Elon Musk reeds kortstondig van de troon. Nu is zijn voorsprong echter vergroot en lijkt zijn plaats even bezet te zijn. Arnault zijn fortuin bedraagt $190 miljard terwijl dat van Musk “slechts” $175 miljard is.
Dit is niet de eerste keer dat Arnault de lijst aanvoert. De CEO staat al enkele jaren in de top 10 van rijkste mensen ter wereld. In 2021 haalde hij Amazon CEO Jeff Bezos meer dan eens in als rijkste man.
Het schatten van iemands vermogen is geen exacte wetenschap. De cijfers kunnen schommelen afhankelijk van talloze factoren, van persoonlijke uitgaven en zakelijk succes tot het soort activa dat men bezit en wat er op de beurs gebeurt.
Beurs was de grootste factor
Het is deze laatste factor – de beursprestaties – die Arnault de overhand heeft gegeven. Arnault haalt zijn fortuin uit zijn meerderheidsbelang in LVHM. De holding van zijn familie, de Arnault Family Group, bezit bijna 50% van de LVHM-aandelen en meer dan de helft van de aandelen met stemrecht.
Het resultaat is dat wanneer het aandeel LVMH goed presteert, de nettowaarde van Arnault omhoog schiet. Het omgekeerde is echter ook waar: als het aandeel slecht presteert, kan het zijn vermogen aantasten. Maar voorlopig staat Musk aan de verliezende kant van deze dynamiek.
Musks fortuin is verbonden met het lot van Tesla-aandelen, die een pak slaag hebben gekregen sinds de miljardair zijn langdurige aankoop van Twitter heeft afgerond. Tesla aandelen zijn dit jaar met 55% gedaald, op weg naar hun slechtste jaar ooit.
LVMH daarentegen heeft het de afgelopen 2 jaar buitengewoon goed gedaan. Het aandeel steeg met 42% in 2021. Dit jaar noteert het wel aan een daling van zo’n 4% maar dit is nog steeds een stuk beter dan de algemene markt. LVMH heeft het ook beter gedaan dan zijn collega’s in de detailhandel. Amazon is bijvoorbeeld met 45% gedaald en de Consumer Discretionary Select Sector SPDR Fund heeft bijna 35% prijsgegeven.
Luxegoederen doen het goed
De drijvende kracht achter de stijging van het aandeel van LVMH is de hausse in de vraag naar luxegoederen die begon tijdens de pandemie en zeer veerkrachtig is gebleven. In 2020 zat het rijke winkelpubliek thuis en hadden zij cash in overvloed, dat zij konden spenderen aan handtassen en parfum.
Als moedermaatschappij van 75 luxemerken – Van Christian Dior, Luis Vuitton en Hennessy – plukt LVMH daar de vruchten van. Het bedrijf heeft zeven kwartalen op rij meer inkomsten gerapporteerd dan verwacht, met een omzetstijging in alle bedrijfssegmenten.
En hoewel er enige bezorgdheid is dat het momentum van het bedrijf zou kunnen vertragen in reactie op de stijgende rente en inflatie over de hele wereld, geloven analisten dat er meer opwaartse mogelijkheden zijn.
Oliver Chen, analist bij Cowen, stelt:
Wij denken dat luxeklanten minder last hebben van inflatiedruk en dat de vraag naar luxeartikelen robuust blijft.
Bron: Barron’s
Foto: iStock