Saxo Bank heeft ‘outrageous predictions’ voor 2023, deze voorspellingen bevinden zich aan de extreme kant van hun officiële outlook voor 2023. Ze zijn volgens hen onwaarschijnlijk maar zeg nooit nooit. Ze zien goud stijgen naar 3.000 dollar, een verbod op de productie van vlees en het Verenigd Koninkrijk terug lid worden van de Europese Unie.

Zakenbanken en economen hebben officiële voorspellingen voor 2023 maar daarnaast durven ze ook extreme standpunten in te nemen. Deze zijn minder realistisch maar toch mogelijk. Saxo Bank heeft voor 2023 officiële voorspellingen maar ook ‘outrageous predictions’. Daaronder vallen een sterke stijging voor goud, een un-Brexit en geen vleesproductie meer.

Goud naar 3.000 dollar

Ole Hansen, grondstoffenstrateeg bij Saxo Bank, is van mening dat goud tot boven de 3.000 dollar per ounce zou kunnen stijgen, een stijging van 67 procent ten opzichte van het huidige niveau. De oorlog in Oekraïne maakt het voor economieën interessant om goud in te slaan gezien het edelmetaal zijn waarde goed behoudt en buitenlandse reserves onzeker zijn.

I would not be surprised to see commodity driven economies wanting to go to gold because of a lack of better alternatives.

Een scenario dat meer realistisch is, is dat goud zou stijgen naar 1.900 – 2.000 dollar per ounce. Een stijging naar 3.000 dollar is ook perfect mogelijk, maar niet op zo een korte termijn. Daarvoor zou er meer moeten gebeuren op de financiële markten en het wereldtoneel opdat investeerders en banken massaal goud kopen om hun kapitaal veilig te stellen.

Un-Brexit

Wat wel een grote kans heeft om plaats te vinden, is een nieuw referendum in het Verenigd Koninkrijk. Deze keer niet tegen de Europese Unie, maar om opnieuw lid te worden van de EU. Jakobsen merkt op dat het draagvlak hiervoor is gegroeid de afgelopen jaren.

I actually think it’s one of the things that will have a high probability.

Het referendum in 2016 om uit de Europese Unie te stappen, was al kantje boord. Er was slechts een kleine meerderheid die voorstander was van de Brexit. Ondertussen vindt 59 procent dat de Brexit een slecht idee was. Slechts 2 procent vindt dat de situatie in het VK nu beter is dan ervoor. De publieke opinie is dus heel hard veranderd ten opzichte van 2016.

Bronnen: Hannah Ward-Glenton – CNBC

Foto: Wojtek GurakFlickrCC BY-NC 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>