De Bank of England heeft de rente vorig jaar fors opgetrokken van 0,25% tot 3,50%. Dit heeft ook zijn invloed op de leningen die consumenten kunnen afsluiten. Volgens Charlie Nunn, CEO van Lloyds Bank, zal dit zijn weerslag hebben op de vastgoedmarkt.

Door de stijgende rentetarieven zal ook de hypotheekrente stijgen. Door de hogere inflatie zullen de kosten voor het levensonderhoud hiernaast hoog blijven waardoor consumenten minder geld hebben om een huis te kopen.

Volgens Nunn zou dit ervoor kunnen zorgen dat de Britse huizenprijzen dit jaar met 10% zouden kunnen dalen.

Vastgoedmarkt staat onder druk

De Britse huizenmarkt staan onder druk sinds de rampzalige “mini-begroting” van voormalig premier Liz Truss in september. Deze leidde ertoe dat kredietverstrekkers ongeveer 40% van alle hypotheekproducten van de Britse markt terugtrokken uit vrees voor stijgende rentetarieven.

De vastgoedsector in het Verenigd Koninkrijk bleef de afgelopen maanden nog steeds futloos. De Bank of England bleef immers de rente fors verhogen om de inflatie die dubbele cijfers bedraagt, een halt toe te roepen.

De inflatie bedroeg in het land in november 10,70%. De centrale bank verhoogde de rente op 9 opeenvolgende beleidsvergaderingen waardoor deze nu op 3,50% noteert. Voor de komende maanden worden nog verdere verhogingen verwacht.

Bron: CNBC
Foto: iStock