Palantir, het Amerikaanse big data-analysebedrijf, heeft maandag hun kwartaalrapport van het vierde kwartaal vorig jaar gepubliceerd met de vooruitzichten dat 2023 hun eerste winstgevende jaar zal worden. Het aandeel maakte nabeurs een sprong van maar liefst 16 procent. De kwartaalcijfers waren beter dan voorspeld.

Beleggers keken er halsstarrig naar uit, maar het is bijzonder goed meegevallen. Het kwartaalrapport van Palantir voor de laatste drie maanden van vorig jaar werd heel goed ontvangen op de beurzen. Ze rapporteerden hun allereerste winstgevende kwartaal in het bestaan van het bedrijf. En dat smaakt naar meer, aldus CFO David Glazer.

As we look ahead to 2023, we will continue to exercise spend discipline … pace hiring while continuing to invest in high priority areas, including in our product offerings, building out our go-to-market strategy and technical roles.

Bij Palantir verwelkomen ze de ontwikkelingen inzake AI en zeiden dat de opkomst van ChatGPT een lichtpuntje bleek te zijn voor de sector en hun bedrijf dit jaar zou helpen om gegevens en data te verwerken. Ook nieuwe contracten met Lockheed Martin en het Britse leger waren een goede zaak voor de kwartaalcijfers.

Vooruitzichten

Naast het positieve rapport waren de vooruitzichten wellicht nog beter. Ze voorspellen dat 2023 hun eerste winstgevende jaar gaat worden. Het aandeel maakte nabeurs een sprong van maar liefst 16 procent. Eind januari 2021 noteerde het aandeel rond de 35 dollar, maar daar blijft tegenwoordig niet veel meer van over. PLTR beweegt al een tijdje tussen de 6 en 8 dollar.

RBC analist Rishi Jaluria is echter van mening dat de koersbeweging van 16 procent wat overdreven is. Palantir verwacht dit jaar een omzet te draaien van 2,18 – 2,23 miljard dollar, dat is minder dan de 2,29 miljard dollar die analisten voorspellen. Maar een winstgevend jaar zou een voorbode kunnen zijn van nog meer voorspoed de komende jaren.

Bronnen: Chavi Mehta – Yahoo Finance

Foto: Cory DoctorowFlickrCC BY-SA 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>