De FTSE 100, de belangrijkste aandelenindex van Londen, lijkt weer helemaal tot leven te komen. Beleggers keren technologie de rug toe en keren terug naar aandelen uit de “oude economie” als financiën, olie en mijnbouw. De index bereikte een nieuwe recordhoogte van meer dan 8 000 punten.
De index werd door analisten en beleggers vaak omschrijven als een dinosaurus. Deze bestaat immers voornamelijk uit aandelen uit de “oude economie”. Door de forse stijging van technologieaandelen in de afgelopen jaren, presteerde de index aanzienlijk minder goed dan indexen die bestaan uit technologieaandelen.
Analisten verklaren de heropleving van de FTSE 100 door een bredere paradigmaverschuiving onder beleggers. Deze hebben nu opnieuw meer aandacht voor waarde-aandelen, terwijl technologieaandelen uit de gratie geraken.
Einde van het gratis-geld beleid
Meer dan een decennium van een ultra lage rente, is een zegen geweest voor technologiebedrijven. In deze periode was het rendement op (staats)obligaties historisch laag, waardoor beleggers andere bronnen van rendement zochten.
Dit stimuleerde de belangstelling van beleggers voor risicovollere activa, zoals aandelen van (verlieslatende) technologiebedrijven die in de toekomst mogelijk grote winsten zullen boeken. Maar als de rente hoger wordt, dalen de winstverwachtingen waardoor deze bedrijven minder aantrekkelijk worden.
Het einde van het tijdperk van “gratis geld” heeft de positie van beleggers weer veranderd. Beleggers lijken terug te keren naar stabiele bedrijven, die dividenden uitkeren.
Korte outperformace?
De technologie-index Nasdaq leed vorig jaar enorm hard onder de renteverhogingen van de Amerikaanse centrale bank. Hierdoor kende de index een daling van meer dan 30%. De FTSE 100 eindigde het jaar echter op ongeveer hetzelfde niveau als dat het gestart was.
De rentestijgingen dreven de winsten van grote internationale banken immers op. De olie- en gasprijzen stegen hiernaast fors door de Russische inval in Oekraïne. Hierdoor boekten energieproducenten recordwinsten.
Op dit moment beleeft de FTSE 100 daarom hoogdagen. Blue chip bedrijven in defensieve sectoren zijn momenteel een betere belegging dan technologiebedrijven die een hoge schuldenlast hebben. De vraag is echter of de FTSE 100 deze prestatie kan vasthouden wanneer de inflatie en de rente opnieuw beginnen te dalen.
Bron: CNN
Foto: iStock