De vooruitzichten voor de wereldeconomie dit jaar zijn verbeterd. De OESO merkt op dat er een aantal factoren zijn die ze eind vorig jaar slechter hadden ingeschat. Zo lijkt de inflatie effectief af te koelen dankzij de inspanningen van centrale banken maar ook dankzij de forse daling van de energieprijzen. En er is de heropening van de Chinese economie.

Volgens Mathias Cormann, secretaris-generaal van de OESO, zijn de wereldwijde economische vooruitzichten dit jaar iets beter, maar blijft de hardneikkige inflatie een uitdaging. Cormann verklaarde dat de energie- en voedselprijzen aanzienlijk lager zijn dan hun pieken en dat de energieprijzen zijn gedaald als gevolg van de diversificatie van energiebronnen en een milde winter die de vraag naar energie binnen de perken hield.

The outlook for the world is slightly brighter at the beginning of 2023 than what we thought it would be just two or three months ago. Indeed, energy and food prices are substantially lower than what they were at their peaks.

De OESO voorspelde dat de wereldeconomie in 2022 in een bescheiden tempo van 3,1 procent zou groeien en in 2023 zou vertragen tot 2,2 procent, waarbij opkomende economieën naar verwachting in 2023 driekwart van de wereldwijde bbp-groei voor hun rekening zullen nemen.

Centrale banken en China

Inflatierisico’s blijven bestaan en moeten worden aangepakt, aldus Cormann. De Amerikaanse Federal Reserve heeft vorig jaar agressieve maatregelen genomen om de stijgende inflatie aan te pakken door de rentetarieven te verhogen. Centrale banken wereldwijd zullen naar verwachting de gegevens blijven monitoren en aanpassingen doorvoeren.

Inflation is starting to tick down, but we are not on top of the inflation challenge yet. There is more work to be done to tackle inflation and that comes with risks. And these are risks that will need to continue to be managed well over the weeks and months.

Cormann merkte eerder op dat de heropening van de Chinese economie overweldigend positief was in de strijd tegen de stijgende inflatie. Het maakt de logistieke keten wereldwijd efficiënter en garandeert dat de internationale handel vlotter verloopt.

Bronnen: Sumathi Bala – Yahoo Finance

Foto: TheDigitalArtist – Pixabay

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>