Steeds meer bedrijven blijven in gebreke bij het afbetalen van hun schulden. De defaults staan nu zelfs op het hoogste niveau sinds het laatste kwartaal van 2020, toen bedrijven nog te kampen hadden met talloze Covid-beperkingen.
In een rapport dinsdag zei kredietbeoordelaar Moody’s dat 33 van de bedrijven die het beoordeelt in gebreke bleven met hun schulden in het eerste kwartaal, het hoogste niveau sinds het laatste kwartaal van 2020 toen 47 bedrijven in gebreke bleven. Bijna de helft, of 15 bedrijven, bleef vorige maand in gebreke – de hoogste maandelijkse telling sinds december 2020.
Tot de ondernemingen die in gebreke bleven behoorden Silicon Valley Bank, die in maart omviel, haar holding SVB Financial Group en Signature Bank. Het faillissement van de twee kredietverstrekkers vorige maand leidde tot paniek onder beleggers en klanten van regionale banken in de Verenigde Staten en tastte het vertrouwen in de wereldwijde banksector in het algemeen aan.
Hoewel de wanbetalingen in de financiële sector het meeste stof deden opwaaien, bleven de meeste wanbetalingen vorige maand in niet-financiële sectoren plaatsvinden
Bedrijven staan onder druk
Veel bedrijven zijn het afgelopen jaar zwaar getroffen door een combinatie van stijgende rentetarieven, hoge energieprijzen en sombere vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei.
In het Verenigd Koninkrijk overtrof het aantal bedrijven dat vorige maand insolvent werd verklaard ruimschoots het niveau van tijdens de pandemie, toen overheidssteun de bedrijven overeind hield.
Als teken van een moeilijker wereldwijd klimaat voor bedrijven, werden beleggers vorig jaar zeer bearish op bedrijfsobligaties. Een Exchange Traded Fund van iShares dat obligaties volgt van investment-grade bedrijven, bedrijven met een sterke kredietrating, daalde in 2022 met 20%.
Meer defaults op komst?
Moody’s ziet de situatie nog niet meteen verbeteren. Moody’s verwacht dat een combinatie van hogere leningskosten en vertragende wereldwijde groei de wanbetalingen op speculatief hoogwaardige bedrijfsschulden zal opdrijven tot 4,6% tegen het einde van dit jaar, tegenover 2,9% in maart.
Speculatieve schuld verwijst naar een risicovoller type bedrijfsobligaties – ook bekend als “junk bonds” – waarbij er een redelijke tot grote kans bestaat dat de lener in gebreke blijft.
Een van de meest kwetsbare sectoren is commercieel vastgoed. Kantoren kwamen vorig jaar leeg te staan omdat steeds meer werknemers verkiezen om van thuis uit te blijven werken. Hierdoor daalde de waarde van de Amerikaanse kantoorgebouwen. Dit zou ertoe kunnen leiden dat ontwikkelaars hun leningen niet meer kunnen aflossen, wat tot verliezen voor de banken leidt.
Bron: CNN
Foto: iStock