De Amerikaanse bankencrisis is nog niet bezworen. First Republic is het laatste slachtoffer en ook Pacwest Bancorp zou een verkoop overwegen. De kans bestaat dat er nog Amerikaanse banken zullen volgen.
Vorige week werd First Republic Bank de derde bank die omviel. Dit was het op één na grootste bankfaillissement in de Amerikaanse geschiedenis na Washington Mutual, dat in 2008 omviel tijdens de financiële crisis.
Na de ondergang van Silicon Valley Bank en Signature Bank in maart bleek uit een studie over de kwetsbaarheid van het Amerikaanse banksysteem dat nog eens 186 banken het risico lopen failliet te gaan. Hiervoor zou slechts de helft van hun depositohouders moeten besluiten hun geld op te nemen.
Wat is het probleem bij deze banken?
Regionale banken gaan failliet omdat de agressieve renteverhogingen van de Federal Reserve om de inflatie te beteugelen, de waarde van bankactiva zoals staatsobligaties en door hypotheek gedekte effecten hebben uitgehold.
De meeste obligaties betalen een vaste rente die aantrekkelijk wordt als de rente daalt, waardoor de vraag en de prijs van de obligatie stijgen. Als de rente daarentegen stijgt, zullen beleggers niet langer de voorkeur geven aan de lagere vaste rente van een obligatie, waardoor de prijs ervan daalt.
Veel banken verhoogden hun obligatiebezit tijdens de pandemie, toen er genoeg deposito’s waren maar de vraag naar leningen en de rendementen zwak waren. Voor veel banken blijven deze ongerealiseerde verliezen op papier staan. Maar anderen kunnen daadwerkelijke verliezen lijden als zij effecten moeten verkopen om liquiditeits- of andere redenen.
Bron: Yahoo Finance
Foto: iStock